Új szakközépet indít szeptembertől az Ozorák-suli volt igazgatónője Dunaszerdahelyen

Szeptemberben új szakközépiskola kezdi meg működését, tulajdonképpen a hírhedt Ozorák-féle intézmény alapjain, másik helyszínen.

Új szakközépet indít szeptembertől az Ozorák-suli volt igazgatónője Dunaszerdahelyen
A Korály alapsuli épületének egy részében folyik majd az oktatás (Fotó: Paraméter)

Az Adventim Szakközépiskola magyar és szlovák nyelven folytat majd tanulmányokat, vezetője pedig Andrea Olejníková lesz, aki a megszűnése előtti években irányította az Ozorák Jolán által alapított iskolát a közismert sárga épületben, egyszersmind szembe került az iskola fenntartójával. Az új iskola már nem a sárga épületben, hanem  a Kodály Zoltán Alapiskola egyik épületrészében működik majd, mely külön bejárattal rendelkezik.

Olejníková közölte, hogy a hiányszakmákra kívánják fektetni a hangsúlyt, olyan szakterületeken indítanak képzést, mint a pék, hentes, élelmiszeripari dolgozó, cukrász-szakács és hasonlók.

"Azon diákok számára, akik valamilyen oknál fogva nem fejezik be az alapiskolák, kétéves építőipari képzést kínálunk. A diákok szeptember 15-ig átléphetnek hozzánk. Örülnénk, ha 3-4 osztályt tudnánk nyitni, ezenkívül távúton is oktatni készülünk. Úgy gondolom, első évünkben ezt sikerként értékelhetjük" - fogalmazott Olejníková.

Várják azokat a diákokat is, akik egykor az Ozorák-féle vásártéri magán szakközépiskolában tanultak. A tanári kar bizonyos hányadát is ugyanazok a pedagógusok alkotják majd.

Andrea Olejníková cikkünk megjelenése után reagált az új intézmény és a régi közti összefüggésekre:

"Nem szeretnénk, ha olyan információ terjedne el, miszerint az iskolánkat bármilyen kapcsolat fűzné Dr. Ozorákovához, akitől mindannyian elhatárolódunk, az új iskolának semmi köze hozzá. Iskolánk nem kapcsolódik a régire, teljesen új intézményről van szó."

Az ún. Ozorák-iskola 2017 augusztus végén szűnt meg, miután az iskolaügyi minisztérium egy 2016-os döntés nyomán jogerősen kizárta az iskolahálózatból. Az Andrea Olejníková által alapított és vezetett Adventim nonprofit szervezet már akkoriban kérvényezte egy új iskola létesítését, a Kodály alapsuli vezetésével pedig már akkor is volt egy előszerződésük. A jogerős döntés augusztusban született meg, de az iskola vezetése az utolsó pillanatig kivárt, ezzel pedig tulajdonképpen nehéz helyzetbe hozták néhány diákjukat, akiknek már a tanév első napjaiban igyekezniük kellett, hogy átjelentkezhessenek egy másik intézménybe. Ebben végül segítette őket Olejníková, és az akkori igazgató-helyettes, Penczinger Csaba, valamint a tantestület további tagjai is.

Kapcsolódó cikkek:

Végleg bezárt a dunaszerdahelyi Ozorák-suli, a diákok jövője forog kockán!

Főleg szlovák diákok keresnek új sulit a megszűnt Ozorák után

(TASR/parameter)