Új szivattyúkat szereltek fel a Nemzetközi Űrállomáson működő kozmikus sugárzásmérőhöz

2019. december 2. - 15:50 | Tech

Új szivattyúkat szereltek fel hétfőn a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén működő kozmikus sugárzásmérő berendezéshez az ISS asztronautái. Az olasz Luca Parmanitónak és az amerikai Andrew Morgannak ez volt a harmadik űrsétája nem egészen három hét alatt.

Az űrhajósoknak négy új szivattyút kellett felszerelniük az alfa-mágneses spektrométerhez, amely saját hűtés nélkül működésképtelen. A 2 milliárd dolláros berendezés 8 éve kutat antianyag és sötét anyag után az ISS fedélzetén.

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA a mostani űrsétasorozatot - amely a legbonyolultabb a Hubble-űrteleszkóp küldetései óta - egy by-pass szívműtéthez hasonlítja. A spektrométer kézi javítását nem tervezeték előre, és az eredeti tervek szerint hároméves működéssel számoltak. A régi szivattyúk lecserélésével az űreszköz időtartama várhatóan újabb 5-10 évvel meghosszabbodik.

A nagy tét miatt az irányító központ nagy gondosságra intette az űrhajósokat. Parmitano két kézzel ragadta meg a 159 kilogramm tömegű, 107 méter magas és 82 centiméter széles ládát, amelyben a szivattyúk voltak, úgy haladt a spektrométer felé.

Az alfa-mágneses spektrométert az Endeavour űrsikló szállította az utolsó útján, 2011-ben a Nemzetközi Űrállomásra.


(MTI)