Új szlovákiai magyar érdekképviselet alakul, aláírást gyűjtenek

2019. augusztus 30. - 17:06 | Belföld

Összefogás néven új szlovákiai magyar érdekképviselet alakul.

Új szlovákiai magyar érdekképviselet alakul, aláírást gyűjtenek

Pénteken aláírásgyűjtés indult az Összefogás mozgalom megteremtéséért, melynek célja a "hiteles és megújult magyar érdekképviselet megteremtése".

"A magyar választók összefogást és közös listát akarnak. A pártok sikertelenül végződött koalíciós tárgyalása után kiderült, hogy ez nem valósul meg. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy alapvető változás nélkül nem lesz 2020-tól magyar képviselet a parlamentben. Az alapvető változás érdekében a mai napon aláírásgyűjtést indítunk, hogy megvalósítsuk a magyar választók akaratát: az összefogást. Célunk egy olyan mozgalom létrehozása, amely a megújult magyar érdekképviseletet tűzi zászlajára, és otthona kíván lenni mindenkinek, aki fontosnak tartja az összefogást" - olvasható az Összefogás sajtóközleményében.

A mozgalom előkészítő bizottságának tagjai: Mózes Szabolcs, Laboda Róbert, Orosz Örs, Kotiers Róza, Szabó Krisztián, Bauer Edit és Zászlós Gábor.

"Az elmúlt tíz év a felvidéki magyar politikában a széthúzásról és az ellenségeskedésről szólt. Ennek véget kell vetni, el kell kezdeni a kiútkeresést. Nem új pártot kívánunk létrehozni, hanem egy nyitott platformot, ami egyesíteni tudja a közösségünkért tenni akaró, nemzetünk sorsa iránt elkötelezett embereket, ami végre megteremtheti a kívánt és szükséges egységet. A parlamenti magyar érdekképviselet a megmaradás és fejlődés egyik záloga. Úgy érezzük, felelősségünk van abban, hogy ez biztosítva legyen a magyarság számára. Az érdekképviselet önmagában nem cél, hanem eszköz: ezért megfelelő tartalmat kell társítani az összefogás mellé" - fogalmaznak.

A mozgalom képviselői szerint Szlovákia az utóbbi évtizedben a Smer vezetése alatt elrabolt állammá vált. A magyarság fejlődését biztosító program mellett az Összefogás célja, hogy a demokratikus szlovák erőkkel együtt állítsák vissza a jogállamiságot.

"A 24. órában járunk, de még időben. Hiszünk benne, hogy a választói akarat megvalósítható, az Összefogás létrejöhet."

Híd: Hiába Összefogás, a két új párt még jobban megosztja a szlovákiai magyar választókat

Reagált a Híd az újabb szlovákiai magyar politikai kezdeményezés hírére."Pár hónap leforgása alatt ez már a második olyan politikai kezdeményezés, amely az alapítók szerint az összefogás érdekében valósul meg. A logika alapszabályait sem kell ismerni ahhoz, hogy lássuk, a két új párt valójában még jobban megosztja a szlovákiai magyar választókat. Még akkor is, ha ez utóbbi neve Összefogás" – írta a szóvivő.


(parameter)