Új tanú bukkant fel, aki tud dolgokat Kuciak és más újságírók megfigyeléséről

2019. szeptember 27. - 10:23 | Belföld

Jelentkezett egy rendőr az ügyészség múlt hónapi felhívására, aki tudhat egy s mást a Kuciak-gyilkossággal összefüggésbe hozott átvilágított újságírók ügyében. 

Új tanú bukkant fel, aki tud dolgokat Kuciak és más újságírók megfigyeléséről
Fotó: tasr

Ján Kuciak és más újságírók átvilágításának ügyében megmozdult valami - írja az Aktuality.sk. Ezzel lehet kapcsolatban az is, hogy csütörtökön három magas rangú rendőrt vittek el kihallgatásra, köztük a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi hírszerző egységének egykori igazgatóját, Pavol Vorobjovot is.

Az, hogy fejlemény van kibontakozóban, egy új tanú felbukkanásával hozható összefüggésbe. Ez a személy pedig annak köszönhetően jelentkezett a speciális ügyészségen, mert a szervezet vagy egy hónapja felhívást tett közzé, miszerint felszólítják az államigazgatás képviselőit, működjenek együtt a hatóságokkal. Akkor az hangzott el, hogy "komoly ismeretekkel rendelkezik" az ügyészség arról, hogy az állami szervek képviselői is bűncselekményeket követtek el, ami miatt fokozódni fog rájuk a nyomás. A felszólítást követően jelentkezett egy rendőr, aki hasznos információkkal szolgálhat - ezt a szlovák hírportálnak egy rendőrségi ügyekben jártas személy erősítette meg. Ez a felbukkant illető azzal kapcsolatban tud tájékoztatást nyújtani, pontosan miképpen zajlott az újságírók - köztük Ján Kuciak - átvilágítása. Ezt a témát az új tanú behatóan ismeri, hiszen következetesen vezette az erről szóló nyilvántartást.

Mint ismeretes, Marian Kočner legalább másfél éve keményen pénzelte az újságírók és politikusok megfigyelését. A felvételek egy USB-kulcsról származnak, amelyet a rendőrség foglalt le Kočner kolibai házában. Marián Kočnert március 8-án gyanúsították meg a Kuciak-gyilkosság megrendelésével. Kuciakon kívül mintegy 30 újságíró személye lett törvénytelenül átvilágítva.

(Aktuality.sk)