Új temetőre lesz szükség Rozsnyón

2020. május 21. - 18:04 | Régió

Hamarosan új temetőre lesz szükség Rozsnyón – mutatott rá a képviselő-testület legutóbbi ülésén Beke Zoltán önkormányzati képviselő, a temető gondnoka.

Új temetőre lesz szükség Rozsnyón
TASR

„Még mindig vannak helyek a régi temetőben, de azt is tudjuk, mennyi ideig eltarthat, amíg kijelölhetjük egy új temető területét. Már most foglalkozni kell ezzel a problémával, és meg kell határozni azt a helyet, ahol az új temetőt kialakíthatjuk” - mondta Beke.

A képviselő rámutatott arra is, hogy a rozsnyói temetőben jelenleg nincs kijelölt hely a biológiailag lebomló urnák tárolására, melyekből később fa nő ki. „Ilyen fasort csak az új temetőben lehetne kialakítani" - mondta a temetőgondok.

Karol Kováč képviselő rámutatott, nem talált a Štítnická utcai zsidó temető felszámolásáról szóló dokumentumot, a képviselő azt mondta, ellenőrizni kell, milyen állapotban van a terület.

„Lehet, hogy erről nem szól az általános érvényű rendelet (VZN), de érdekelne, mi a valós helyzet, mert jelenleg rétként vagy kertként szerepel a nyilvántartásban. A zsidó temetőt az 1960-as években megszüntették, de nem találtam bizonyítékot arra, hogy a terület már nem temetőként szerepel a dokumentumokban" - mondta Kováč, és hozzátette, a sírköveket eltávolították a zsidó temetőből, de a holttesteket nem exhumáltak.

TASR

Címkék: Rozsnyó, temető