Új Threema-üzenetek kerültek elő: Kočner mindenről tudott, és szinte mindenkihez elért a keze, de még ez sem segített

2020. április 29. - 11:46 | Belföld

Közel két évvel ezelőtt tartóztatták le Marian Kočnert a váltóhamisítás ügyében, ő viszont már hetekkel korábban tudott róla, hogy készülnek érte jönni. Az utolsó pillanatig kommunikált Monika Jankovská akkori igazságügyi államtitkárral azért, hogy a szenátus, amely később a vizsgálati fogságáról döntött, rendben legyen. Ez derül ki azokból a Threema-üzenetekből, melyek a közelmúltban jutottak el az Invesztigatív Újságírók Nemzetközi Hálózatától szlovák sajtótermékekhez. Az Aktuality.sk és a SME is cikket írt belőle.

Új Threema-üzenetek kerültek elő: Kočner mindenről tudott, és szinte mindenkihez elért a keze, de még ez sem segített
Marian Kočner (Archív felvétel)

A törölt, de visszahozott üzenetekből kiderül, hogy Kočner a végsőkig kommunikált Jankovskával és Norbert Bödörrel, a nyitrai vállalkozóval, akinek apjáé az a cég, a Bonul, amely jelentős megbízásokat kapott a Smer-kormányok idején őrző-védő szolgálatra, és a cég vacsoráin több alkalommal részt vett maga Robert Fico is. Ficót jórészt főnöknek nevezték egymás közt Jankovskával és Bödörrel is. 2018 júniusában, abban a hónapban, amikor Kočnert bevitték, Jankovská arról érdeklődött nála, hogy - három hónappal Fico lemondása után - van-e még a "főnöknek" valamilyen hatalma. Kočner azt válaszolta, ezt nem tudja megmondani, de korábban már azt írta neki, hogy a főnökből már mindenkinek elege van.

Marian Kočnert 2018. június 20-án vették őrizetbe, 23-án a Specializált Büntető Bíróság elutasította a vizsgálati fogságát, 28-án viszont a Legfelsőbb Bíróság helyt adott az ügyészi fellebbezésnek. Ő viszont az őrizetbe vétel előtt két héttel, június 7-én este tízkor azt kérdezte egy, a telefonjában Marek Gašparecként megjelölt személytől:

"Azt az infót kaptam, hogy reggel jönnek értem... Tényleg így van vagy ökörség?"

Később ez a személy azt írta vissza neki, hogy valaki valamit hallott és kicsit hozzátett. Kočner Bödörnél is leellenőrizte a dolgot azzal, hogy erről "tudnunk kéne, nem?" "No, remélem, hogy igen." - érkezett a válasz.

Norbert Bödör

Másnap reggel nem jöttek a rendőrök, Kočner pedig reggel hét előtt megírta Bödörnek, hogy aznap fontos kihallgatásra kerül sor Besztercebányán, szavai szerint Pavol Rusko dokumentumokkal készült igazolni, hogy 1999-2001 környékén többféleképpen is aláírt. (A váltóhamisítási perben éppen az volt az egyik legfőbb bizonyíték, hogy a váltón szereplő aláírást csak a 2010-es években kezdte használni, így nem születhettek a váltók 2000 környékén.)

A rendőrök végül nem egész két héttel később jöttek Kočnerért. Tudott róluk három órával korábban, amivel június 25-én, 5 nappal a letartóztatása után, valamint két nappal azután, hogy a Specializált Büntető Bíróság visszautasította a vizsgálati fogságát, el is dicsekedett Jankovskának.

Kočner tehát ekkor már épp szabadlábon védekezhetett, és az üzenetváltásai alapján azt próbálta kideríteni, hogy ki dönt majd a Legfelsőbb Bíróságon a vizsgálati fogságának elutasításával szemben benyújtott ügyészi panaszról. Ez végül a František Mozner vezette szenátushoz került, melynek további tagjai Anna Šišková és Martin Bargel voltak. Mozner Juraj Sopoliga bíró unokaöccse, erről Jankovská tájékoztatta Kočnert, és azt is megírta, hogy egyszer már megmentette őt, de az üzenetből nem derül ki, hogy melyiküket. Kočner nem sokkal később azt írta, "Sopoliga megoldva". Sopoliga később lemondott bírói funkciójáról, azt viszont visszautasította, hogy befolyásolni próbálta volna az unokaöccsét.

Anna Šiškovát Jankovská mellett Bödörrel is intézte, és azt írta neki róla, hogy "a főnök embere". Miután Bödörrel egyeztetett, és ismét szóba került "a főnök", aki beszél Jankovskával, utóbbinak azt írta, "intézd el, amit kell, és a karácsonyt már Hawaiion töltöd." Hozzátette, "holnap a főnök azt fogja mondani neked, hogy intézd el Šiškát, Padre most beszélt vele." Az államtitkár egy feltartott mutatóujjal válaszolt neki, majd azt írta másfél órával később, hogy még Al Caponét is kijuttatná a börtönből. Ez történt június 26-án.

Monika Jankovská

Egy nappal később Kočner érdeklődött, mi a helyzet, Jankovská pedig azt írta vissza, hogy rendben, de fut még egy kört. Jankovská nem volt biztos a bírók dolgában, később "M" jelzéssel, vélhetően a szeátus elnökére, Moznerre utalva érdeklődött Kočnernél, hogy ha őt csak az ügyvédjén keresztül sikerült intéznie, akkor ez meglehetősen gyenge lábakon áll. Jankovská "M"-nek csak 50%-ot adott, Kočner szerint viszont ezt a bíró családja, nagybátyja elintézte. Ő Sopoliga.

Šišková kapcsán azt írta Jankovská Kočnernek, hogy másnap utoléri, de aznap nem tudja, mert nincs bent. Kočner kíváncsi volt a részletekre, hogy a "főnöktől" kapta-e az instrukciót, és hogy hogyan instruálta őt. Érdekelte, hogy "a főnök" aszerint cselekedett-e, ahogy ő Bödört instruálta, tehát hogy ha nem mondja ki az ő nevét Jankovskának, akkor csak utaljon rá, hogy intézze Šiškovát. Végül csak utalt rá, de többet nem tudott meg Jankovskától.

Kočner "B" jelzéssel érdeklődött vélhetően Bargel bíróról, a szenátus harmadik tagjáról is, Jankovská viszont eleinte nyugtatta, hogy ő a Specializált Büntető Bíróság minden döntésének helyt ad, mert nem csípi a Különleges Ügyészi Hivatalt. A döntés napján viszont már nem volt ilyen optimista, azt írta, hogy "B" csinálja a fesztivált, de a többiek rendben vannak, és Kočnerrel együtt végül abban bíztak, hogy legrosszabb esetben is 2:1 arányban döntenek a vizsgálati fogsága elutasításának megerősítése mellett.

Alena Zsuzsová

Június 28-án délután kettőkor kezdődött a tárgyalás, és az üzenetváltások azt igazolják, hogy Kočner az alatt is írogatott Alena Zsuzsovával. Ján Šantáról, az ügyészről például azt írta, hogy színjátékot űz az egészből, mintha sajtótájékoztatón lenne. Másokkal, szeretőjével és egy bíróval is társalgott, többek között arról, hogy már egy órája tanácskoznak a bírók, hogyan döntsenek.

Valamivel később megtudta, hogy mehet a rácsok mögé, de még sikerült néhány embernek ezt megírnia. Zsuzsová rémülten reagált: "Istenem, ne! Ezt nem gondolod komolyan?! Nem hiszem el!"

(Aktuality.sk/SME)