Új típusú mentőautóval mentik az életeket Komáromban

2023. június 2. - 12:58 | Régió

Új típusú mentőautót készülnek bevetni Szlovákiában, amelynek köszönhetően az orvos gyorsabban odaérhet az életveszélyben lévő pácienshez. A speciális járműveket Komáromban tesztelik – hívta fel a figyelmet a Joj Televízió.

Új típusú mentőautóval mentik az életeket Komáromban
Fotó: ZAMED - Facebook

Külföldön már megszokottnak számít, Szlovákiában viszont még csak most tesztelik az új típusú mentőautót, amely jelenleg Komáromban ment életeket.

Martin Michalov orvos kifejtette, az új mentőautóval – amely valójában egy személykocsi – egy orvos és egy mentős érkezik a pácienshez, a jármű pedig jobban felszerelt, mint a klasszikus mentőkocsi.

A segélyhívóra beérkező hívást követően döntenek a helyzet súlyosságáról, és amennyiben életveszély áll fenn, a klasszikus mentőautón kívül az új típusút is küldik. Ezáltal elsősorban csökkentik az időt, amíg az orvos eljut a pácienshez.

Matej Polák, a komáromi ZAMED mentőszolgálat igazgatója a televíziónak elmondta, meggyőződése, hogy ezáltal 2-3 perccel is csökkenthetik az orvos kiérkezésének idejét.

Abban az esetben, ha a beteg állapota stabil, és nem igényel orvosi ellátást a kórházba szállítás közben, az orvos a többi, életveszélyes állapotban lévő betegek számára elérhető marad.

Hogy országos szinten is bevezetik-e az említett mentőautók használatát, arról még dönteniük kell a képviselőknek. Polák bízik benne, hogy elfogadják, és ezáltal 2024-től országszerte bevethetők lesznek.

(noviny.sk)