Új út köti össze Nagygérest és a magyarországi Nagyrozvágyot

2023. szeptember 26. - 20:32 | Régió

Kedden ünnepélyesen átadták a tőketerebesi járásbeli Nagygérest (Veľký Horeš) és a magyarországi Nagyrozvágyot összekötő utat.

Új út köti össze Nagygérest és a magyarországi Nagyrozvágyot
Fotó: Facebook/Rasťo Trnka

A két szomszédos település közötti út megépítése egy határon átnyúló projekt keretében, uniós támogatással valósult meg.

A Nagygéres és az államhatár közötti, 2,3 kilométer hosszúságú szakasz megépítésén kívül felújították a Rozvágyi utca 521 méteres szakaszát és a járdát is.

A második világháború végéig aszfaltozott út kötötte össze a két szomszédos falut. A lakosoknak mostanáig 21 kilométeres kerülőt kellett tenniük a legközelebbi határátkelőig.

„Ennek az útnak az újjáépítésével mintegy négy kilométerre csökkent a két falu közötti távolság. Reméljük, a két település közötti határon átnyúló együttműködés is intenzívebbé válik, és a helyi lakosok élete is jobb lesz"

- mondta Pál Zoltán, Nagygéres polgármestere.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország együttműködési program keretében megvalósult projekt kivitelezése 2020 elején kezdődött, a munka 45 hónapig tartott. A beruházás teljes költségvetése 1,75 millió euró volt, az önrész öt százalékot tett ki.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a projekt a szlovák-magyar határ menti térség területi akciótervének (TAP) része, a cél 13 munkahely létrehozása, és a kendertermesztés és -feldolgozás újjáélesztése, aminek nagy hagyománya van a térségben.

Az út megépítése a 2012-ben létrejött államközi megállapodás része.

A keddi átadóünnepségen részt vett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is.

TASR


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: határátkelő