Új üvegfestmények a Szent András-templomban

2021. szeptember 18. - 17:56 | Kultúra

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

Új üvegfestmények a Szent András-templomban
A komáromi Szent András-templom (Archív felvétel)

(CLXXXIII. rész)

Kicserélt foglyok közt az egyik oroszországi transzporttal 1915 novemberében hazaérkezett Wimpffen Iván báró, ki sebesülten került fogságba.

*

Przemyśl várában kitüntették a szilasi Végh Ferencet, aki a polgári életben borkezelő az egyik állami pincegazdaságban. A hősies hadi tettért adományozott arany vitézségi érmet Kuzmanek altábornagy saját kezűleg adta át az őrmesternek.

*

Két üvegfestménnyel gyarapodott a komáromi Szent András-templom 1915 novemberében. A Jézus szíve-oltár fölé új színes ablakok kerültek – az egyik az utolsó vacsora, a másik a kenyérszaporítás csodás jelenetét ábrázolja. Az ajándékozó Komáromi Sándor nyugalmazott városi ácsmester felesége. Az adomány értéke 4000 korona.

*

Beőthy Zsolt, a Budapesti Tudományegyetem rektora 1915. november 6-án és 7-én Komáromban tartózkodott.

*

Fél község plébánosává nevezték ki 1915 novemberétől Polcser Jenő esztergom-belvárosi segédlelkészt, akinek első szolgálati állomása Hidaskürt, a második pedig Komárom volt.

*

Felhívás: „Ne menjen el a Kultúrpalota előtt a nélkül, hogy pár fillért ne dobna a kitett gyűjtő dobozba. A begyűlt összeget dr. Rézler Kornélné főápolónő osztja ki a felépült s a harctérre visszatérő katonák között.”

*

Az Apollo mozgószínház 1915. november 11-i, csütörtöki műsorán a Táncos Marci című kinemaszkecs szerepel, pénteken a Fény és árny című társadalmi dráma három felvonásban. Szombaton és vasárnap harcászati mutatványokat láthat a közönség.

Lelkes Vince