Új vezére lehet a szlovákiai oltásellenességnek, Kollárék tárgyalni sem akarnak a feltételek szigorításáról

2021. július 2. - 11:06 | Belföld

A koalíciós Sme rodina keresztbe feküdt egy kormány által kidolgozott módosításnak, amelyik arról rendelkezne, hogy az éttermekbe csak bizonyos feltételek teljesítése mellett lehetne belépni. Ilyen kikötés lenne az oltás és a tesztelés.

Új vezére lehet a szlovákiai oltásellenességnek, Kollárék tárgyalni sem akarnak a feltételek szigorításáról

Erről a párt elnöke, Boris Kollár beszélt. A közegészség védelméről szóló törvénymódosítás a GreenPass-nak nevezett Covid-igazolvány felhasználását szabályozná. Az a javaslat pénteken került volna a parlament napirendjére, Kollár azt akarja, hogy erről a tervezetről később tárgyaljanak majd.

Peter Pčolinský, a Sme rodina parlamenti klubjának elnöke hozzátette, hogy megállapodtak abban, hogy a módosítás megtárgyalását elhalasztják a július 22-én kezdődő ülésre. Addig megpróbálják kijavítani a javaslatot.

"Sajnálom, hogy a törvény elfogadásával összefüggésben sokan félretájékoztattak" - nyilatkozta Kollár. A parlament elnöke tagadja, hogy a pártja ezt politikai nyomásgyakorlás érdekében teszi, valamint azt is elutasítja, hogy oltásellenesek lennének. Kijelentette, hogy mindezt az emberekért teszik. Azért, hogy ne polarizálják még jobban a társadalmat. "A Sme rodina mozgalom soha nem fogja engedni, hogy az állampolgárokat két kategóriába sorolják" - jegyezte meg.

Ugyanakkor azt sem akarják, hogy azok az állampolgárok, akik elutasítják az oltást, anyagilag tönkremenjenek amiatt, mert fizetniük kell a tesztekért. A Sme rodina ragaszkodik ahhoz, hogy az oltásnak önkéntesnek kell lennie. Ugyanakkor a mozgalom képviselői pénteken felszólították az állampolgárokat, hogy igyekezzenek megkapni a vakcinát.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, a Szlovák Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ) a járványellenes óvintézkedések kidolgozása során figyelembe kellene vennie a digitális COVID-igazolványt, amit Szlovákiában június 26-tól kézbesítik a lakosoknak.

(TASR)