Új világítási rendszert kapott az athéni Akropolisz

2020. október 1. - 15:10 | Kultúra

Felavatták szerdán az athéni Akropolisz új világítási rendszerét, amely Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint nem csupán a városra néző templomokat, hanem az ókori Görögország demokratikus alapelveit is megvilágítja.

Új világítási rendszert kapott az athéni Akropolisz
Fotó: YouTube -Screenshot

Az Onasszisz Alapítvány által finanszírozott új rendszer jobban kiemeli a fellegvár épületeinek formáit, azok domborműveit, a sziklákat és a falakat.

"Immár a 21. század fényei ölelik körbe az Akropoliszt, olyan ünnep ez, amely átszeli a határokat és a nyelvi korlátokat. Az itt született értékek a világ minden táján megadják a helyes választ arra, hogy miként kell megszervezni egy társadalmat"

- mondta Micotákisz.

A miniszterelnök hozzátette:

"az Akropolisz az emlékek aranybányája, egy örök iránytű. A demokrácia és az ókori Athén alapelvei ma még több fényre szorulnak".

Az i.e. 5. században készültek el az Akropolisz legjelentősebb épületei, köztük a Parthenón, a görög klasszikus kor egyik leghíresebb építménye.

Az ókori Görögország és az athéni demokrácia örök jelképének tartott Parthenón súlyos károkat szenvedett, amikor 1687-ben az ostromló velenceiek gránátja felrobbantott az akkoriban lőporraktárként hasznosított épületet.

(MTI)

Címkék: Akropolis