Új vizsgálatot indítanak a hejcei légi katasztrófa ügyében, amelynél 42 szlovák katona halt meg

2016. november 4. - 10:48 | Belföld

Az AN-24-es típusú repülőgép 2006 januárjában történt katsztrófájának valós indokát Ivan Katrinec jogász szerint elhallgatták

Új vizsgálatot indítanak a hejcei légi katasztrófa ügyében, amelynél 42 szlovák katona halt meg
Fotók: TASR

Katrinec jogászként ismert a Smer korábbi képviselője, a családja sanyargatásával gyanúsított Vladimír Jánoš ügyéből, amely során Jánoš feleségét képviselte.

Most azt állítja, hogy annak idején az Eperjesi Körzeti Katonai Ügyészség részben hamis vagy hiányos információk alapján hozott határozatot. A katasztrófát ugyanis a véleménye szerint nem a pilóta hibája, hanem műszaki hiba okozta.

Katrinec közölte, hogy a csapatával újabb bizonyítékokat szereztek, amelyek ezt a verziót alátámasztják. Információi forrását nem árulta el, csak annyit jegyzett meg, hogy valaki abbahagyta a hallgatást.

Ivan Katrinec

Kérte az ügyészséget, hogy oldják fel az ügyirat titkosítását. Andrea Predajňová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője megerősítette az erre vonatkozó beadványt egy magánszemélytől.

"A Legfőbb Ügyészség biztosítja a cselekmény újbóli kivizsgálását a benyújtott információkkal kontextusában" - hangsúlyozta.

Danka Capáková a védelmi minisztériumtól azonban emlékeztetett arra, hogy az ügyben indított vizsgálatot tíz éve azzal zárták le, hogy a műszaki hibát kizárták. Mint mondta, a tárca azonosulni tudott a vizsgálati csoport hivatalos jelentésével és az ügyészségi határozattal. Leszögezte, hogy az új vizsgálat esetén ugyanakkor készek a büntetőjogi szervek rendelkezésére állni.

A Szlovák Légierő An–24-es repülőgépének 2006-os katasztrófája a független Szlovákia történetének eddigi legnagyobb légi szerencsétlensége. A repülőgép Koszovóból hazatérő szlovák békefenntartó katonákat szállított Szlovákiába, amikor 2006. január 19-én Magyarország északi részén, Hejce és Telkibánya községek között lezuhant. A fedélzeten tartózkodó 43 fő (a 8 fős személyzet és 35 fő utas) közül egy élte túl a balesetet, Martin Farkaš főhadnagy.

(Webnoviny.sk/Wiki/para)