Új vizsgálatra szólított fel a koronavírus-járvány eredetéről tudósok nemzetközi csoportja

2021. április 8. - 15:54 | Tech

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös vizsgálata a Covid-19-ről nem adott hiteles válaszokat arról, hogyan kezdődött az új koronavírus-járvány és szükség van egy precízebb vizsgálatra Peking részvételével vagy anélkül - közölte szerdán egy nemzetközi tudóscsoport.

A WHO és Kína által múlt héten bemutatott közös tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus nagy valószínűséggel köztes állaton, denevéren, esetleg más Kínában és Délkelet-Ázsiában élő vadállaton keresztül került emberre és kizárta annak lehetőségét, hogy laboratóriumból szabadult volna ki.

Nyílt levelében 24 európai, amerikai, ausztrál és japán tudós úgy vélekedett, hogy a tanulmányt "megterhelte" a politika.

"A kiinduló pont az volt, hogy találják meg a szükséges kompromisszumot, amivel Kína rávehető a minimális együttműködésre"

- mondta Jamie Metzl, az Atlanti Tanács agytröszt kutatója, a levél megfogalmazója. Levelük szerint a tanulmány következtetései egy kiadatlan kínai kutatásra alapulnak, miközben "hozzáférhetetlenek voltak kritikus feljegyzések és biológiai minták".

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a múlt héten azt mondta, hogy Kína visszatartotta az adatokat.

Liang Van-nian kínai Covid-19 szakértő cáfolta ezt és kizárta a további közös vizsgálódást Kínában, mondván, más országokra kell összpontosítani.

Metzl úgy vélte, hogy a világnak a B-tervhez kell fordulnia és vizsgálatot végezni "a lehető legmódszeresebb úton" Kína részvétele nélkül.

Metzl szerint Kínának fel kell tárnia információit, amelyek lehetővé teszik a laboratóriumi eredet cáfolatát.

"Kínának vannak adatbázisai arról, milyen vírusokat tárolnak, vannak laboratóriumi feljegyzések az ott folyó munkákról"

- hangoztatta.

(MTI)

Címkék: WHO, koronavírus