Új vonatok kötik össze Kelet-Szlovákiát Ukrajnával

Új vonatjáratokat kap Kelet-Szlovákia. A közlekedési minisztérium négy vonatpárt helyez üzembe Bánovce nad Ondavou és Nagykapos között, további két pár vonat pedig Kassát és az ukrajnai Munkácsot köti össze. Mindez a két ország vasúti személyforgalma megújításáról szóló közös megállapodás eredménye. A vonatok a nyári menetrend hatályba lépésekor, vagyis 2019. június 9-én kezdenek közlekedni.

“Örülök, hogy aránylag gyorsan sikerült elindítanunk ezeket a vonatokat, melyek az egész régió javára szolgálnak. A Munkács és Kassa közötti új járat nemcsak a közlekedést javítja, hanem vonzóbbá is teszi ezt a régiót a turisták részére. Ez természetesen újabb munkalehetőségeket is magával hoz” – mondta Érsek Árpád közlekedési miniszter.

Bánovce nad Ondavout a járatok a hétköznapokon kötik majd össze a mintegy harminc kilométerre lévő Nagykapossal. Az új vonatok elsősorban a diákok és a dolgozók közlekedését könnyítik meg, indulásuk és érkezésük ehhez igazodik. Egyúttal alkalmazkodnak a többi regionális vasúti járathoz is, ami megkönnyíti az utazást Kassáról/ba és Homonnára.

A Kassa – Munkács viszonylatban az új vonatok júniustól naponta közlekednek majd. Nemcsak ezt a két várost szolgálják ki, hanem lehetővé teszik az átszállást a nyugat illetve kelet irányába tartó távolsági járatokra is. A vonatoknak az ukrán oldalon Ogyessza, Kijev, Harkov és Lviv irányába lesz csatlakozásuk, a szlovák oldalon az utasok átszállhatnak az Eperjes, Pozsony és Prága irányába tartó gyorsvonatokra.

A határátlépéskor az utasoknak be kell tartaniuk a más ország területére történő belépés valamennyi feltételét, Szlovákiára pedig egyúttal érvényesek a schengeni övezet szabályai is. Az utasoknak ezért számolniuk kell határellenőrzésekkel is, Tiszacsernyőn (Čierna nad Tisou) és az ukrajnai Csopban. Az Ukrajnába tartó új vonatok szlovák kocsikkal közelekednek majd. Mivel Szlovákiából Munkács irányába ún. normál nyomtávú vonal is vezet, ezeken a vonatokon nem lesz szükség sem átszállásra, sem alvázcserére.


(-)