Új-Zéland derűlátó a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, Ausztráliában népszerű a nyomkövető alkalmazás

2020. április 27. - 12:12 | Külföld

Új-Zéland eddig elérte célját az új típusú koronavírus terjedésének feltartóztatásában - nyilatkozott hétfőn óvatosan derűlátóan Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő abból az alkalomból, hogy az országban végéhez ért az egy hónapnyi szigorú korlátozás.

Új-Zéland derűlátó a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, Ausztráliában népszerű a nyomkövető alkalmazás
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Ardern wellingtoni sajtóértekezletén reményét fejezte ki, hogy tovább tudnak haladni a "sikeres úton", egyben arra figyelmeztetett, hogy a korlátozások feloldása nem jelent visszatérést a korábbi, a világjárvány előtti időszakban gyakorolt életformához.

Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató hozzátette, a vírus terjedésének feltartóztatása nem azt jelenti, hogy nulla lenne a fertőzöttek száma, inkább azt, ismert az új esetek eredete.

Új-Zélandon kedden kezdenek lazítani a korlátozásokon, ami azt jelenti hogy mintegy 400 ezer ember térhet vissza a munkahelyére, megnyitnak egyes boltok és az iskolák.

A kiskereskedelem online indul újra. A vevők interenten rendelhetnek és fizethetnek, de a boltba nem mehetnek be.

Ardern hangsúlyozta, lassan és óvatosan kell haladni ezen az úton. Egyben arra figyelmeztetett, nem szabad kockáztatni azokat az sikereket, amelyeket a vesztegzár ideje alatt elértek. Azt is mondta, amennyiben szükséges, akkor a kedden kezdődő lazításokat a kezdeti, korábban kilátásba helyezett két hétnél tovább is megtarthatják.

Szólt arról is, hogy megvitatták az Ausztráliába és a csendes-óceáni térségbe történő utazások kérdését, de figyelmeztetett, nagyon óvatos ennek a lehetőségnek az engedélyezésében.

A szigetországban hétfőn öt új újabb Covid-19-es megbetegedésről számoltak be. Összesen 1469 esetet regisztráltak eddig, 19-en haltak meg a kórban.

Ausztráliában mintegy kétmillió ember, a lakosság majd 7 százaléka töltötte le a CovidSafe nevű nyomkövető alkalmazást, amely az egészségügyi dolgozóknak és a helyi kormányzatoknak nyújt segítséget a koronavírusos betegek nyilvántartásában. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy az ausztrálok legalább 40 százalékának le kellene töltenie az appot.

Ausztrália, ahol 25,7 millió ember él, a világ egyik legsikeresebb országa a koronavírussal szembeni védekezésben. Az országban 83-an haltak meg, 6700 a fertőzöttek száma. Egyes ausztrál tagállamokban hamarosan megkezdik a korlátozások lazítását, és az emberek tesztelését, először a fiatalokat és az egészségügyi dolgozókat vizsgálják majd.

(MTI)