Új-Zélandon csak a Pfizer vakcinájával oltanak, és lesz elég az egész lakosságnak

2021. március 8. - 12:10 | Külföld

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy a korábbi tervektől eltérően csak a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó cégek közös fejlesztésű vakcinájával fognak oltani az országban a koronavírus ellen, és hogy az egész lakosság számára elegendő mennyiségről kötöttek már előszerződést a gyártókkal.

Új-Zélandon csak a Pfizer vakcinájával oltanak, és lesz elég az egész lakosságnak
-illusztráció- (Fotó: AP)

Korábban azt tervezték, hogy négy különböző vakcinával oltanak, a kormány mégis úgy döntött, hogy a Pfizer oltóanyagának nagy hatékonysága miatt csak ezt fogják használni. Ezenkívül igazságosabb is így a lakossággal szemben, valamint könnyebb a tömeges oltás lebonyolítása egy oltóanyaggal - tette hozzá.

Az AP hírügynökség szerint a döntésben szerepet játszhat az is, hogy lassan megy az egyes oltóanyagok hazai engedélyeztetése. Eddig még csak a Pfizerét hagyta jóvá a gyógyszerfelügyelet, két másik engedélyezése csak folyamatban van.

Új-Zéland tízmillió adag Pfizer-vakcinát vett, ami fejenként két adagot számolva elég az ötmillió fős lakosság beoltására. Ennek a mennyiségnek a legnagyobb része az év második felében érkezik a szigetországba - mondta Ardern.

Új-Zélandon már beoltottak néhány ezer embert, főleg olyanokat, akik az egészségügyben, illetve a határátkelőknél dolgoznak. Az országnak már tavaly sikerült gyorsan megállítania és teljesen visszaszorítania a járványt, így ott nem olyan sürgős a tömeges oltás, mint más országokban. Mindazonáltal az év végére várható, hogy mindenkit kétszer beoltanak.

Új-Zélandon alig több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak, és 26 beteg hunyt el.

(MTI)