Új-Zélandon elutasították a marihuána legalizálását, de támogatták az eutanáziát

2020. november 6. - 15:21 | Külföld

Az új-zélandiak szűk többséggel elutasították a népszavazáson a marihuána legalizálását, viszont egyértelműen támogatták az eutanázia törvényesítését.

Új-Zélandon elutasították a marihuána legalizálását, de támogatták az eutanáziát
Fotó: AP

A szavazók 50,7 százaléka mondott nemet a marihuána legalizálására, míg 48,4 százalék szavazott igennel.

Egyértelműbb többség alakult ki a másik népszavazáson, ahol az eutanáziáról mondtak véleményt a szigetország lakói:

65,1 százalék támogatta az eutanázia törvényesítését 33,7 százaléknyi ellenszavazattal szemben

- közölte a választási bizottság.

Jacinda Ardern, Új-Zéland nemrég újraválasztott kormányfője - aki a referendumra bocsátott mindkét kezdeményezést támogatta - korábban azt ígérte, tiszteletben fogja tartani a népszavazás eredményét. Így második kormányzati ciklusában várhatóan nem kerül majd újra napirendre a marihuána legalizálása.

Az eutanáziáról szóló törvény 2021 novemberében fog életbe lépni. Ennek értelmében az olyan gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ember, aki várhatóan 6 hónapon belül meghal és elviselhetetlen fájdalmakkal küzd, kérvényezheti, hogy gyógyszerekkel vessenek véget az életének.

A két népszavazást október 17-én, egy időben tartották a parlamenti választásokkal, amelyen a régi-új kormányfő vezette baloldali-liberális Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, így egyedül alakíthatott kormányt. A 40 éves Jacinda Ardernt pénteken iktatták be második kormányfői hivatalába.

MTI