Új-Zélandon újabb fertőzötteket regisztráltak, bírálatok érték a kormányt

2021. augusztus 19. - 12:48 | Külföld

Újabb koronavírus-fertőzötteket regisztráltak csütörtökön Új-Zélandon, ahol a kormányt több bírálat is érte az ellenzék részéről az oltási kampány lassúsága, valamint a zárlatoknak a gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt.

Új-Zélandon újabb fertőzötteket regisztráltak, bírálatok érték a kormányt
-illusztráció- (Fotó: AP)

A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 11 új, a delta variáns okozta esetre bukkantak, ezzel a járvány legújabb hullámának már 21 regisztrált fertőzöttje van.

Ashely Bloomfield tisztifőrovos hozzátette azt is, hogy az országban ezentúl a 12 és 15 év közöttiek is felvehetik az oltást. Mostanáig csak a 16 éves és az afölötti korosztály kaphatta meg Pfizer/BioNTech-vakcinát. Új-Zélandon nem használnak más vakcinát.

Az országban kedden lépett életbe újabb országos zárlat, miután fél év után ismét közösségi koronavírus-fertőződést regisztráltak, az ország legnagyobb városában, Aucklandben. Elemzők szerint az új esetek vélhetően késleltetik a szakaszos nyitást.

Az ötmilliós ország lakosságának mindezidáig csak körülbelül a 23 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás mindkét adagját, ez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagországa közül a legalacsonyabb arány.

Judith Collins, az ellenzéki Nemzeti Párt vezetője kudarcnak nevezte az oltási kampányt, hozzátéve, hogy a zárásnak a vakcinázás sikertelensége miatt nincs alternatívája.

"Már nem olyan biztos, hogy Jacinda Ardern stratégiája a legcélravezetőbb"

- jegyezte meg véleménycikkében a korlátozások kapcsán a New Zealand Herald című újság, utalva arra, hogy a miniszterelnök a pandémia kitörése óta többször is védelmébe vette a járvány terjedését lassítani kívánó karanténintézkedéseket.

A kormányfő kedden ismét leszögezte: a mielőbbi, szigorú zárás segítségével tudják csak elejét venni a vírus terjedésének, és rámutatott arra, hogy több országban - köztük a szomszédos Ausztráliában is - éppen a késlekedés vezetett a járványügyi helyzet romlásához.

Az új-zélandiak nagy része betartotta a rendelkezéseket, a kormány pedig arra figyelmeztetett, hogy kihágások esetén könnyen az Ausztráliában bekövetkezett rossz helyzettel kell számolni.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem csütörtöki összesítése szerint Új-Zélandon a járvány kezdete óta 2955 ember kapta el a SARS-CoV-2 koronavírust, és 26-an haltak bele az általa okozott betegségbe (Covid-19).

(MTI)