Újabb 13 termelő kapta meg a Gömör-kishonti Regionális Termék védjegyet

Tizenhárom helyi termelő kapta meg a Gömör-kishonti Regionális Termék (RPGM) védjegyet. A védjegyet a Rimaszombati, a Nagyrőcei (Revúca) és a Poltári (Poltár) járásban élő termelők nyerhetik el – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Miroslava Vargová, a programot koordináló Kishonti Részvénytársaság (MAS) menedzsere.

Újabb 13 termelő kapta meg a Gömör-kishonti Regionális Termék védjegyet
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Újdonság, hogy a kérvényezőknek személyesen kellett bemutatniuk termékeiket a certifikációs bizottság tagjai előtt, akiknek így lehetőségük volt kérdéseket feltenni, és újabb információkat megtudni a gyártókról és a termékekről”

– közölte Vargová.

Ugyanakkor kiemelte a Gömör-kishonti régió helyi akciócsoportjaival való együttműködés előnyeit, amelyek nemcsak a benyújtott kérelmek számában és sokféleségében mutatkoznak meg, hanem abban is, hogy a védjegyet kiterjeszthetik a régió más részeire is. 

„Nem tudunk mindenhol ott lenni, minden termelőt elérni, ezért komoly lehetőséget látunk ebben az együttműködésben"

- tette hozzá.

A védjeggyel megjelölt helyi termékek között van hagyományos vaj, tejszín, túró, juhtejből készült tejtermékek, ribizlibor, méz, áfonya, eper és baromfi, játékok, hímzett textilek és kerámitárgyak. Jelenleg összesen 38 termék vagy termékcsoport tartozik a márkához.

Vargová elmondta, a regionális védjegy odaítélésének célja, hogy segítse a helyi vállalkozókat, kézműveseket és kisvállalkozásokat termékeik népszerűsítésében, előmozdítsa a régió fejlődését. A pályázat következő körének kiírását a jövő évre tervezik.

TASR