Újabb 1,8 millió euró, amit a korrupt közszolgák loptak el tőlünk

2020. május 26. - 14:00 | Belföld

Öt magánszeméllyel és három jogi személlyel bővült a gyanúsítottak listája az Agrárkifizető Ügynökség korrupciós botrányában.

Újabb 1,8 millió euró, amit a korrupt közszolgák loptak el tőlünk
Rendőrségi felvétel a "Dobytkár" művelet egyik korábbi házkutatásáról

A szlovák rendőrség hivatalos Facebook-oldalán közölte kedden a "Dobytkár" fedőnevű akció további fejleményeit. Eszerint korrupcióval és bűncselekményből származó bevétel legalizálásával gyanúsítottak meg a jelenlegi tizenöt mellett további öt személyt: Ľ. P.-t, Ľ. K.-t, Ľ. K.-t, M. K.-t, és V. M.-et, valamint három jogi szubjektumot is.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem ad részletesebb tájékoztatást a történtekről. Azt viszont elárulták, hogy az aktuális ügyben összesen 1 840 000 euró volt az elkövetők által zsebrevágott kenőpénz összege.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a korrupció okozta teljes anyagi kár több mint 10 millió euróra rúg.

Legutóbb április végén írtunk arról, hogy a Speciális Ügyészség javaslatára az illetékes bíróság úgy döntött, Martin Kvietiknek és Juraj Kožuchnak a rács mögött a helye az Agrárkifizető Ügynökséget érintő korrupciós ügy miatt. Emellett május elején is lekapcsolt a rendőrség három további gyanúsítottat.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, Ján Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnöke , valamint Martin Kvietik, a Slavia Capital befektetői társaság embere a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt. A két személy a földművelési minisztériumot márciusig irányító SNS-hez köthető.

(parameter)