Újabb 51 480 adag koronavírus elleni vakcina érkezett Szlovákiába

2021. január 13. - 17:00 | Belföld

Szerdáig további 51 480 adag kroonavírus elleni Comirnaty-vakcina érkezett Szlovákiába a Pfizer-BioNTech konzorciumtól – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a vállalat képviseletében Miroslav Lednár.

Újabb 51 480 adag koronavírus elleni vakcina érkezett Szlovákiába
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„Az Európai Bizottság és a Pfizer közötti szerződés értelmében, az egészségügyi minisztérium megrendelése alapján az egyes központokba szállítják a megfelelő mennyiségű oltóanyagot" - mondta Lednár, hozzátéve, hogy nincs információja a gyártási költségről, és egy adag árát az Európai Bizottsággal kötött szerződésben határozták meg.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség múlt pénteki döntése értelmében egy gyógyszeres üvegben hat ember beoltására elegendő vakcina van. Lednár szerint január 12-től több dózis áll rendelkezésre.

Hozzátette, hogy a január 18. után további 51 480 adag szállítását tervezik, január 25. után pedig újabb 50 310 adagot. Emlékeztetett arra, hogy december 26-án 9750 adag vakcina érkezett Szlovákiába, majd január 4-5-én 76 050 adag. Februárban 220 ezer adag vakcina érkezik, márciusban pedig további 291 ezer adag.

„A szállítást 2021 első negyedévében folyamatosan tervezzük, ennek megfelelően szervezzük az oltást, és a második adag beadását 21 nap elteltével" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogyan fizetnek az oltásokért, Lednár azt válaszolta, hogy az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében a számlát mindig a szállítmány megérkezése után, heti rendszerességgel állítják ki, majd rendezi ki az egyes országok kormánya vagy minisztériuma.

(TASR)