Újabb 73 esetben igazolták az omikron variánst Szlovákiában, de ez korántsem reális szám

2022. január 19. - 14:44 | Belföld

Szlovákiában további 73 eseten igazolták az omikron variánst, eddig összesen 127 megerősített eset van nyilvántartásban. Tény azonban, hogy két héttel ezelőtt levett minták szekvenálásának eredményéről van szó.

Újabb 73 esetben igazolták az omikron variánst Szlovákiában, de ez korántsem reális szám
Fotó: TASR - illusztráció

„Januárjában az omikron vírusvariánssal fertőzöttek fokozatos növekedését regisztráltuk. A hónap első napjaiban a szekvenált mintákban mintegy 13 százalékot tettek ki, az egy héttel később szekvenált mintákban ez az arány már 30 százalék volt" - magyarázta Ján Mikas országos tiszti főorvos. Az alfa és béta variáns előfordulását januárban nem regisztrálták, továbbra is a delta dominál.

Mikas szerint egyelőre nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az omikron már dominánssá vált a populációban. „Ezt csak a következő napok vagy hetek szekvenálási eredményeinek alapján lehet majd biztosan kijelenteni" - mondta.

A pozitív mintákat meghatározott kritériumok alapján, célzottan választják ki szekvenálásra. Jelenleg az egy héttel ezelőtti mintákat vizsgálják. Ez az azért van, mert a folyamat logisztikai és technikai szempontból is összetett. A munkában a Közegészségügyi Hivatal, a pozsonyi Comenius Egyetem és a Szlovák Tudományos Akadémia pozsonyi Biomedikai Központja vesz részt.

„Határozottan ajánlott a védőoltás, majd az emlékeztető oltás, mivel ez jelentősen csökkenti a betegség súlyos lefolyásának kockázatát" - tette hozzá Mikas.

Arra is figyelmeztetett, hogy az oltástól függetlenül a védekezéshez szükség van a reszpirátorviselésre, a helyiségek gyakori és alapos szellőztetésére, a megfelelő távolságtartás és a folyamatos kézfertőtlenítésre.


(TASR/DenníkN)

Címkék: omikron variáns