Újabb alapító tag távozik a Hídból, és csatlakozik az Összefogáshoz

2019. október 1. - 09:01 | Belföld

Nagy József után Banai Tóth Pál is bejelentette, hogy távozik a Hídból, és csatlakozik az Összefogáshoz.

Újabb alapító tag távozik a Hídból, és csatlakozik az Összefogáshoz
Fotó: Összefogás

Banai Tóth Pál egyike volt annak a hetven embernek, akik a Híd párt alapításánál jelen voltak. Az elmúlt időszak rossz politikai döntései viszont nem hagytak kétséget számára afelől, nem jó irányba tart a magyar érdekképviselet. Banai úgy véli, ahhoz, hogy a magyarságot érintő problémákat hatékonyan orvosolni tudják, elhivatott és felkészült magyar képviseletre van szükség.

„A rendszerváltás óta a szlovák politikai közegben már végbement a generációváltás, épp itt az ideje, hogy ez a felvidéki magyar politikusok közt is megtörténjen. A képzett, közéleti szerepet vállalni kész fiatalok teret kell kapjanak a jövő alakításában. Hatékony önkormányzati, régiófejlesztési és gazdaságpolitikával közösségünket nemcsak megtartani, de fejleszteni, gyarapítani tudjuk, és megfelelő megoldásokat találhatunk a XXI. század kihívásaira.”

Ennek megvalósulását Banai Pál szerint az Összefogás mozgalom szellemisége tudja garantálni, mely vérfrissítést hozhat a szlovákiai magyar közéletbe. „Mindemellett az Összefogás listája arra is alkalmas eszköz, hogy a jelenlegi politikai képviselet hiteles alakjait egy listán tömöríteni tudja. A közös listán a választók karikáikkal választhatnák ki, ki az, akiben valóban megbíznak, aki ténylegesen őket képviseli.”

Az Összefogás listája nyitott az együttműködni kész politikai pártok és azok képviselői előtt. Banai Tóth Pál, aki korábban nyolc évig Dunamocs polgármestere volt, a jövőben az Összefogás csapatát erősíti, közgazdászként pedig segíti a programalkotást.

Debnár Klára, a Híd szóvivője érdeklődésünkre közölte, Banai Tóth Pál távozásáról a sajtóból értesültek. "A Hídból való kilépését nem kérte, szándékáról a pártot nem is tájékoztatta. A legutóbbi, s az azt megelőző helyhatósági választáson függetlenként indult, évek óta nem tartozott a párt aktív tagjai közé" - tette hozzá a szóvivő.

Az Összefogás üdvözli Banai Tóth Pál döntését és továbbra is várja soraiba azokat a szakembereket, akik készek tenni és felelősséget vállalni a szlovákiai magyar közösségért. "A három hét alatt összegyűjtött és múlt héten leadott 18 ezer támogató aláírás jelzi, a felvidéki magyarság részéről van igény az összefogásra és a megújulásra" - olvasható a párt állásfoglalásában.


(para)