Újabb amerikai delegáció látogatott el Tajvanra, Kína ezt nem hagyta szó nélkül

2022. augusztus 15. - 11:43 | Külföld

Caj Jing-ven tajvani elnök hétfőn fogadta azt az amerikai kongresszusi delegációt, amely rövid időn belül immár a harmadik küldöttség Washingtonból, és amely miatt várhatóan tovább tart a feszült viszony az Egyesült Államok és Kína között.

Újabb amerikai delegáció látogatott el Tajvanra, Kína ezt nem hagyta szó nélkül
Fotó: Pixabay/illusztráció

Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök múlt heti látogatása minden idők legkomolyabb tiltakozását váltotta ki Kínából, amely válaszul nagyszabású éles hadgyakorlatot tartott közvetlen utána Tajvan közelében.

Hétfőn a legújabb amerikai látogatás miatt

Kína többfegyvernemi készültségi gyakorlatot tartott a sziget körül.

A mostani delegáció vezetője, Ed Markley szenátor szóvivője közölte: a kétnapos úttal szeretnék "megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről", valamint "elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban".

A kommunista vezetésű Kína úgy tekint Tajvanra, mint saját tartományára, amelyet egyesíteni kell az anyaországgal, akár erőszakkal is - ennek folytán az amerikai részről érkező támogatást hevesen ellenzik. Bár Washington hivatalosan csak a Kínai Népköztársaságot ismeri el, az "egy Kína - két rendszer" elv alapján támogatja Tajvant, mint szövetségest és az ottani demokratikus rendszer fennmaradását.

A kormányzó kínai kommunista párt angol nyelvű lapja, a Global Times szerint

az Egyesült Államok ismét provokációkkal akadályozza a feszültség enyhülését.

Washingtonban viszont másképp látják a helyzetet, Pelosi például azt mondta:

"Nem fogjuk hagyni, hogy Kína elszigetelje Tajvant".


(MTI)

Címkék: USA, tajvan, Kína