Újabb ársapkát határoz meg az állam, de így is hidegzuhanyként érheti a lakóházban élőket a hő ára

2022. november 29. - 14:16 | Belföld

A szlovákiai háztartások januártól már biztosan többet fizetnek majd az energiáért. A gáz ára várhatóan 40 százalékkal drágulhat, és hasonló áremelkedés várható a hő esetében is, amennyiben távfűtésről van szó – hívta fel a figyelmet a Hospodárske noviny.

Újabb ársapkát határoz meg az állam, de így is hidegzuhanyként érheti a lakóházban élőket a hő ára
Fotó: Pixabay - illusztráció

A gáz és a távhő esetében is a 40 százalék a maximális arány, amellyel drágulhatnak. A távfűtés esetében ez közel 800 ezer háztartást érint, míg a gázárplafon elsősorban a saját kazánnal rendelkező családi házakat és lakóházakat érinti.

A gáz és a hő esetében is érvényes, hogy a tőzsdei energiaárak alakulása miatt januártól 130 százalék feletti drágulás veszélye fenyeget. Ahhoz, hogy a drágulás ne haladja meg az említett maximum 40 százalékot, az államnak további támogatásokat kell biztosítania.

A HN korábban arról tájékoztatott, hogy a gázárak esetében csaknem 1,1 milliárd euró összegű kártérítést kíván a kormány az állami Szlovák Gázműveken (SPP) keresztül küldeni a szolgáltatóknak, a hő esetén pedig további százmilliókról van szó. A lap információi szerint az alacsonyabb áremelés biztosításáról előzetesen egyeztettek az energiaszektorral is.


(HNonline.sk)

Címkék: fűtés, , energiaárak