Újabb börtönbüntetést szabtak ki az aktivistára, aki részt vett egy engedély nélküli megemlékezésen

2021. május 6. - 08:45 | Külföld

Újabb börtönbüntetést szabtak ki csütörtökön Joshua Wong hongkongi aktivistára, amiért tavaly részt vett egy, a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján tartott, engedély nélküli megemlékezésen - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A jelenleg börtönbüntetését töltő Wongot további tíz hónap szabadságvesztéssel, míg további három, hongkongi körzeti tanácsnokot négy, illetve hat hónapnyi börtönbüntetéssel sújtott a bíróság a megemlékezés miatt. A négy elítélt mindegyike a múlt héten bűnösnek vallotta magát engedély nélküli gyülekezésen való részvétel vádjában. A hongkongi törvények alapján ez a jogsértés öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A 24 éves Wong jelenleg két, 2019-ben zajló kormányellenes tüntetésen betöltött szerepe miatt tölti börtönbüntetését. Eredetileg novemberben szabadult volna, ám a csütörtökön kirótt büntetés letöltését ezt követően fogja megkezdeni.

Wong 2014-ben vált ismertté a demokráciapárti "esernyős forradalom" nevű diákmozgalom egyik vezetőjeként. 2017-ben amerikai kongresszusi képviselők javaslatára Nobel-békedíjra terjesztették fel, többször megfordult már Washingtonban, és arra kérte a kongresszust, hogy támogassák a hongkongi demokráciapárti mozgalmat Peking egyre növekvő befolyásával szemben. Wong kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában.

Hongkongban tavaly 30 év óta először fordult elő, hogy nem engedélyezték az 1989-es Tienanmen téri mészárlásról szóló, gyertyafényes megemlékezést. Az engedély megvonását a hongkongi hatóságok a koronavírus-járvány miatti elővigyázatossággal indokolták, ám sokan a kínai központi kormányzat politikai befolyását vélték a valódi indoknak.

Chow Hang-tung, a hongkongi, éves, gyertyafényes megemlékezést szervező Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (Honkgongi Szövetség a Kínai Hazafias Demokratikus Mozgalmak Támogatására) alelnöke a bíróság épülete előtt csütörtökön csalódottságát fejezte ki az ítélet miatt. Úgy fogalmazott: a bírósági határozat "nem tartotta tiszteletben a gyülekezéshez való jogot, és nem tett különbséget a békés és az erőszakos gyülekezés között". Hozzátette: "úgy tűnik, hogy a bíróság szerint a politikai ellenvélemény kifejezésének minden formáját el kell fojtani". Chow közölte továbbá, hogy idén is megtartják a gyertyafényes felvonulást, és már benyújtották ez ügyben a kérelmüket a rendőrségre, ám egyelőre nem kaptak választ.

A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének, miután azt április óta elfoglalták a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek. Kínában az eseményekkel kapcsolatos megemlékezéseket és megnyilvánulásokat szigorúan tiltják.

(MTI)