Újabb civilek haltak meg légitámadásokban

Legalább hét civil lakos halálát okozták és egy múzeumot is részben leromboltak az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány ellen végrehajtott újabb, heves légitámadások - közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A Nagy-Britanniában működő emigráns megfigyelőcsoport szerint öt gyermek van a tartomány középső részén fekvő Hán-Szubul városát sújtó légicsapások halálos áldozatai között.

A kiterjedt helyi aktivistahálózatra támaszkodó OSDH vezetője, Rámi Abder-Rahmán a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a légicsapások mintegy 40 százalékban lerombolták Maret al-Núman város archeológiai múzeumát, korábbi nevén a Hán Murad Pasa Múzeumot.

Hozzátette, hogy 2011-12-ben a múzeumban volt a damaszkuszi kormányhoz hű erők főhadiszállása, és az ott lévő műalkotásokból már akkor sokat szétloptak. Az épület később a lázadó erők kezére került, akik máig az ellenőrzésük alatt tartják Idlíb tartományt.

Abder-Rahmán szerint a múzeumban ma már csak a nagy méretű, nehezen elmozdítható szobrok maradtak. A szíriai és az orosz légierő harci gépei tavaly decembertől fokozták támadásaikat Szíria északnyugati részében.

Oroszország ezt azzal indokolta, hogy miután sikerült győzelmet aratni az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai erői felett, műveleteiket az al-Kaidához köthető, korábban an-Nuszra Frontként ismert Fatah as-Sám csoport ellen fordították, amely az egyik legjelentősebb lázadó erő a hét éve tartó szíriai polgárháborúban.


MTI/para