ÚJABB CSAVAR: Egyelőre nem adhatnak ki európai elfogatóparancsot Okoličány ellen

Róbert Okoličány kelet-szlovákiai maffiafőnök ellen valószínűleg csak hetek múlva adhatnak ki európai elfogatóparancsot.

ÚJABB CSAVAR: Egyelőre nem adhatnak ki európai elfogatóparancsot Okoličány ellen
Fotó: TASR (archív)

Okoličányt a Legfelsőbb Bíróság szerdán (4. 11.) életfogytiglanra ítélte többszörös gyilkosság, bűnszervezet alapítása és más súlyos bűncselekmények miatt.

A Legfelsőbb Bíróság bírói tanácsának elnöke az ítélethirdetést követően utasította a rendőrséget arra, hogy tartoztassák le Okoličányt, és szállítsák a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. Elsődlegesen a kassai rendőrség feladata, hogy az elítéltet felkutassa az állandó lakhelyén. Ha ez nem történik meg, a bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) európai elfogatóparancsot adhat ki Okoličány ellen,

de csak azután, hogy megkapta a Legfelsőbb Bíróságtól a perrel összefüggő, csaknem 20 000 oldalas iratanyagot és a fellebbviteli bíróság ítéletét

– tájékoztatott csütörtökön Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője. A TASR nem hivatalos információi szerint ez akár hetekig is eltarthat. Ha az európai elfogatóparancs sem jár eredménnyel, nemzetközi elfogatóparancs léphet érvénybe.

Okoličány a Denník N információi szerint külföldre menekült, hasonlóan állítólagos jobb kezéhez, Róbert Niguthoz. Nigut már 2013 óta körözés alatt áll.

Andrea Predajňová, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) szóvivője csütörtökön elmondta: az ÚŠP ügyésze a törvény értelmében az ítélethirdetés előtt nem utasíthatott a vádlott letartóztatására, mert arra csak a fellebbviteli bíróság bírói tanácsán elnöklő bírónak van felhatalmazása. „Ami a szóban forgó személyek esetleges, elítélésük előtti megfigyelését illeti, ezzel a kérdéssel a rendőrséghez kell fordulni” – tette hozzá Predajňová.

Tomáš Drucker (Smer-SD-jelölt) belügyminiszter reméli, hogy ebben az esetben is sikerülni fog az elítélteket minél előbb kézre keríteni és börtönbe zárni. Az Andrea Dobiášová belügyi szóvivő által közzétett állásfoglalásban a miniszter emlékeztetett: az utóbbi években olyan személyeket is sikerült kézre keríteni, akik több mint tíz éve szökésben voltak.


TASR/para