Újabb csúcsot ért el októberben az infláció, az élelmiszerek ára nőtt a legnagyobb mértékben

2022. november 14. - 09:23 | Belföld

A szeptemberi 14,2-ről októberben 14,9 százalékra nőtt az éves infláció, vagyis ennyivel drágult az élet 2021 októberéhez képest, jelentette ma a Szlovák Statisztikai Hivatal. A drágulás az élelmiszerek esetében a legnagyobb, a figyelt kilenc termékcsoportból 6 esetében 20 százaléknál magasabb volt a drágulás.

Újabb csúcsot ért el októberben az infláció, az élelmiszerek ára nőtt a legnagyobb mértékben

Újabb csúcsot döntött az infláció Szlovákiában,

a szeptemberi 14,2 százalékról októberre 14,9 százalékra gyorsult a pénzromlás.

Hóközi szinten, vagyis szeptemberről októberre 1,2 százalékos áremelkedést mértek, ami kicsit alacsonyabb, mint az 1,3 százalékos idei átlag.

Az élelmiszerek húzták fel az árakat

Az átlagos inflációnál jóval nagyobb mértékben drágultak az élelmiszerek, a megfigyelt 9 termékcsoport közül 6-ban 20 százaléknál nagyobb volt az áremelkedés. A legnagyobb emelkedést az olajok és zsírok kategória mutatott, amely tavalyhoz képest több mint 50 százalékkal drágult. Havi szinten azonban itt már csökkenést tapasztalt a Statisztikai Hivatal: szeptemberhez képest 0,2 százalékkal csökkent ezen termékek ára.

A második legnagyobb ugrás a tejtermékek esetében tapasztalható, tavaly még 30 százalékkal olcsóbban tudtunk tejet és tejtermékeket vásárolni. Ezeknél a termékeknél nem állt meg a drágulás októberben: a szeptemberi árakhoz képest 3,6 százalékot kellett ráfizetni ezekre a termékekre.

Valamivel kisebb mértékben, de nőtt a húsok és a hústermékek ára is. Az egy évvel ezelőttihez képest 27,6 százalékkal emelkedtek az árak, szeptemberihez képest pedig 1,7 százalékos volt a növekedés. Csaknem ugyanilyen mértékben drágult a kenyér és a gabonakészítmények ára is: a Statisztikai Hivatal 27,5 százalékos évközi és 1,4 százalékos havi szintű emelkedést mért.

Az élelmiszer és a lakhatás teszi ki a kiadások csaknem felét

Az élelmiszerek árának emelkedése azért is nagyon súlyos teher a lakosság számára, mert

a havi kiadások 20,6 százaléka megy el élelmiszerre. Ennél többet – 26,8 százalékot – csak a lakhatásra költünk, és sajnos ezek a költségek is emelkedtek.

Igaz, az élelmiszerárak növekedésének mértékét nem meg sem közelítették, de a teljes termékcsoport – lakhatás, víz, energia – átlagosan 16,4 százalékkal volt drágább, mint egy éve. Jó hír viszont, hogy szeptemberhez képest szinte nem változtak az árak: a drágulás mindössze 0,7 százalékos volt.

A legjobban a tűzifa és a szén drágult

Nem egyformán drágult azonban minden ebben a „kosárban”:

a legnagyobb emelkedést a szilárd tüzelőanyagoknál – ide tartozik a tűzifa és a szén – mérte a hivatal, amelyek 41 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt. Jelentősen, 18,5 százalékkal nőtt a távhő ára is, itt a hóközi emelkedés 1,5 százalékos volt.

A többi energiaféle ára év közben gyakorlatilag nem mozdult az átszabályozásnak köszönhetően, a villany 11, a gáz 20 százalékkal drágább a tavalyinál, de ez az emelkedés már januárban bekövetkezett. Azóta ezen termékek ára nem változott a háztartások számára.

Kicsit drágult a benzin és a gázolaj

Az üzemanyagok mintegy 20 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel ezelőtt, de mííg az elmúlt három hónapban inkább az árcsökkenés volt jellemző, addig októberben kicsit emelkedtek az árak.

A 95-ös oktánszámú benzin átlagára a szeptemberi 1,67 euró/literről 1,71 euróra emelkedett, a gázolaj 1,82-ről 1,85-re drágult, az LPG ára viszont 0,86-ról 0,85-re csökkent.

Többe kerül a cipő és a ruha is

A már „szokásosan dráguló termékek” – mint például az élelmiszer vagy az üzemanyag – mellett októberben emelkedni kezdett egyéb fogyasztási termékek ára is, igaz, az élelmiszereknél jóval kisebb mértékben.

A ruházati termékek éves szinten 6,9 százalékkal, a cipő 6,3 százalékkal drágultak, ez jóval az élelmiszerárak szintje alatt van. A havi áremelkedés azonban magasabb volt, mint az élelmiszereknél: a cipő 4,9, a ruházati termékek 3,1 százalékkal kerültek többe, mint szeptemberben.

Nemcsak nálunk nőttek az árak

Az árak az Európai Unió minden országában jelentősen emelkednek, az eurozónában 10,7 százalékos volt a drágulás. A térségünkben ennél jóval magasabb áremelkedést mértek,

Magyarországon például az októberi infláció 21,1 százalékos volt, a háztartási energia 64,4, az élelmiszerek 40 százalékkal lettek drágábbak, mint tavaly ilyenkor.

- lpj -