Újabb diáktüntetés volt Budapesten, ami ismét tetlegességig fajult a Fidesz-székháznál

2023. május 20. - 14:18 | Külföld

Újabb diáktüntetést tartottak pénteken Budapesten, a résztvevők ezúttal is a pedagógusok bérének haladéktalan emelését és az őket érintő úgynevezett státusztörvény teljes tervezetének azonnali visszavonását követelték, megerősítve a "7igenes" országos népszavazási kezdeményezésben foglaltakat.

Újabb diáktüntetés volt Budapesten, ami ismét tetlegességig fajult a Fidesz-székháznál
Fotó: SZAJKI BÁLINT / 24.HU

A résztvevők a Kossuth Lajos térről, a Parlament mellől indulva az Oktogonhoz vonultak.

A megmozdulást az Egységes Diákfront "Gyerekeket bántasz! - 7igennel a gyermekbántalmazó rendszer ellen" címmel, a korábbiak folytatásaként hirdette meg.

A megmozdulás résztvevői dobszóra gyülekeztek a Kossuth Lajos téren, majd a tömeg elindult az Oktogonhoz.

A transzparenseken egyebek mellett a "Történelmet mindig az ifjúság írja", "Nekünk is van szívhangunk!", "Minden hatalom a népé" szövegek voltak olvashatók.

A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak. Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.

A tüntetésen jelen volt több ellenzéki politikus, köztük Hadházy Ákos, Tordai Bence, Szabó Tímea, Fekete-Győr András, Orosz Anna, Hajnal Miklós, Jámbor András, Arató Gergely, Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó is.

A demonstráció végén a tüntetők egy csoportja a Fidesz székháza elé vonult, de a Lendvay utca mindkét oldalát a rendőrség lezárta.

Rendőrsorfal akadályozta, hogy a tüntetők a Fidesz székházához jussanak. A független media szerint a tüntetők többször is megpróbálták arrébb tolni vagy áttörni a rendőröket, sikertelenül. Közben szólt a rigmus: „ezt mutasd az M1-en!” A rendőrség a honlapján azt írta, palackokat és csavart is dobtak kollégáikra a helyszínen, miközben a rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére.

Több embert ekkorra kiemeltek a tömegből, őket bevitték a rendőrsorfal mögé, vélhetően igazoltatni.

A 24.hu közölte, hogy a tüntetés szervezői felrótták, hogy a státusztörvény elleni tiltakozás korábbi fordulóiban a rendőrség – többek között könnygáz és gumibot alkalmazásával – akadályozta meg, hogy a diákok a Karmelita kolostorhoz, a miniszterelnök irodájához vonuljanak. A Diákfront szerint a „hatalom nyúlt a fizikai megfélemlítés eszközeihez”, amikor az előző alkalommal „több társunk kapott könnygázt a <gyermekvédő> kormánytól”.

mti/24.hu/para