Újabb drágulást okozhat, hogy egyesek több fizetést kapnak majd a hétvégi vagy éjjeli műszakért

2022. december 15. - 07:57 | Belföld

Újabb drágulásra van kilátás, amit ezúttal nem az infláció vagy az energiaválság okozhat. Legújabban az éjszakai és a hétvégi műszakért járó járulékok emelése bonyolíthatja a helyzetet. A cégeknek így nőnek  a kiadásaik, amit kénytelenek lesznek kompenzálni, ez pedig újfent az árakon tükröződik majd – számolt be róla a TV Noviny.

Újabb drágulást okozhat, hogy egyesek több fizetést kapnak majd a hétvégi vagy éjjeli műszakért
Illusztráció (Fotó: TASR)

Amint arról beszámoltunk, júniustól magasabb fizetésekre számíthatnak azok, akik hétvégenként vagy éjjeli műszakban is dolgoznak. Az ezekért járó járulékok bruttóban megközelítőleg 20-40 centtel nőnek óránként. Csakhogy mindez negatív hatással is jár.

Míg a hétvégenként és az éjjeli műszakban dolgozók jobban keresnek majd, mindenki más drágulásra számíthat. A járulékoknak ugyanis csak egy kisebb csoport örülhet, az árak emelkedése viszont mindenkit érint. Mivel a cégek nem számoltak a magasabb kiadásokkal, ezt kénytelenek lesznek a végtermék árával kompenzálni.

Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke szerint több millió eurós pénzösszegekről van szó, amivel nem számoltak a költségvetésben, így azt valahonnan be kell majd teremteniük a cégeknek.

A drágulás főként azokat az élelmiszereket érinti majd, amelyeket általában hétvégenként vagy éjszaka állítanak elő. Ide tartozik a tej, a vaj, a tojás, a sajt, a hús, valamint a pékáru is.

A pékségek becslése szerint a pékáruk átlagban 15-20 százalékkal drágulnak majd, a pékipar majdnem 80 százalékát ugyanis az éjszakai munka teszi ki. Az áremelésen kívül más megoldást nem látnak az illetékesek.


(tvnoviny.sk)