Újabb építményt adtak át az R7-es gyorsforgalmin, mától járható az új csomópont Somorjánál (VIDEÓ)

2019. október 8. - 11:44 | Régió

A sikeres használatbavételi engedélyezés után egy újabb építményt adtak át kedden az R7-es gyorsforgalmi úton.

Újabb építményt adtak át az R7-es gyorsforgalmin, mától járható az új csomópont Somorjánál (VIDEÓ)
Fotók: Tóth Tamás/mindop (További képekért kattints!)

Az új forgalmi csomópont, amely Dénesd (Dunajská Lužná) Somorja felőli végén található, mindkét irányból javítani fogja a közlekedést, valamint a kereszteződésnek köszönhetően ezentúl a szomszédos területek is könnyebben hozzáférhetőek lesznek. Az R7-es gyorsforgalmi út üzembe helyezése után a csomópontnak köszönhetően várhatóan enyhül a Dénesden áthaladó forgalom sűrűsége.

„Igazán örülök, hogy fokozatosan a gépjárművezetők rendelkezésére bocsátjuk az ilyen kisebb útelemeket is, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen a frekventált útszakaszon egyszerűbb legyen az utazás. Naponta körülbelül 20 ezer autó halad át ezen az úton Dénesd irányába, és ez elsősorban az itteni települések lakóinak életét bonyolítja. Ezért különösen üdvözlöm a kivitelező kijelentéseit, melyek szerint bizonyos szakaszokat már a tervezett időpont előtt megnyithatunk majd“ – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

Érsek Árpád elmondta, a munkahelyére menet neki is útba esik ezentúl az új csomópont. „Úgy gondolom, hogy jó tempóban haladunk tovább és közeledünk a cél felé” – jelentette ki.

A pontos tavaszi időpont, amikor a járművezetők birtokukba vehetik a gyorsforgalmi utat, még nem ismert. A közlekedésügyi miniszter egyúttal hangsúlyozta, nem kell attól tartani, hogy a közelgő parlamenti választások miatt sürgeti a folyamatot, sokkal inkább a minőségen és azon van a hangsúly, hogy a délről érkező emberek minél rövidebb idő alatt eljussanak a fővárosba. A közeljövőben fokozatosan további hasonló objektumokat fognak átadni az R7-esen, mígnem az egész járható lesz.

A kereszteződés része egy 50,12 m hosszú tartószerkezetű híd, két körforgalom, valamint a szűk helyre való tekintettel az I/63-as úthoz az út melletti magánvállalkozások érdekében 685 méter hosszan támasztófalakat is építettek.

A kedden átadott csomópont alatt húzódik majd a gyorsforgalmi út. A kereszteződés átadásának köszönhetően végleges formájában nyílik meg az I/63-as út átalakított szakasza, amelyet mostanáig egy átmeneti kerülőútra tereltek, és hozzáférhetővé válnak azok a körforgalmak is, melyeken keresztül később az R7-es gyorsforgalmi útra lehet majd felhajtani.

„A legfrissebb adatok szerint Nagyszombat megyéből 30 ezer jármű halad át Dénesden, éppen ezért azt várjuk az R7-es gyorsforgalmi úttól, hogy legalább 40 százalékkal csökken majd a községben a forgalom. Véleményem szerint ezentúl sem lesz kevesebb jármű, továbbra is lesznek forgalmi dugók, de azok egyenletesebben oszlanak majd el a főváros környékén” – nyilatkozta Štefan Jurčík, Dénesd polgármestere.

A D4R7 projekt részét képező dénesdi kereszteződés kivitelezési költségeit Szlovákia az üzemben tartási időszak végéig fogja törleszteni.


(fl,tt)