Újabb esélyt kap a galántai Esterházy-kastély, hogy az már három év múlva látogatható legyen

Közel három év eltelte után újabb esélyt kap a megújulásra a galántai neogótikus Esterházy-kastély. 

Újabb esélyt kap a galántai Esterházy-kastély, hogy az már három év múlva látogatható legyen
A neogótikus kastély (wikipédia)

A kulturális minisztérium kiemelt támogatása elvárást is megfogalmaz,  aminek értelmében az épületet három éven belül részben meg kell nyitni a látogatók előtt. A szerződést a félmilliós minisztériumi támogatásról már július 14-én aláírhatják.

Mint ismeretes, a kastély felújítása pár évvel ezelőtt - egyebek mellett határidőproblémák miatt - botrányos körülmények között kudarca fulladt. Azóta volt más fejlemény is, amikor  például a városi képviselők 200 ezer eurót hagytak jóvá a műemlék tetőszerkezetének felújítására, és Galánta emiatt hitelt vett fel.

De most az állam is beleszáll a fejlesztésbe, mert amikor legutoljára pályázott az önkormányzat, az összesen 37 kérvény közül támogatandónak ítélték a mátyusföldi projektet. Ezen kívül még egy dél-szlovákiai önkormányzat, a füleki kért pénzt felújításra, de az pályázattechnikai okok miatt nem lehetett sikeres.

„Annak ellenére, hogy a szaktárca támogatási rendszereiről minden évben több körúton tájékoztatom az érdeklődőket, szinte alig érkezett pályázat ebbe a kiemelt programba a déli járásokból.“ - nyilatkozta a tárca államtitkára, akinek hatáskörébe tartozik a műemlékvédelem is.

Rigó Konrád elmondta, Galánta mellett egyedül Fülek pályázott a vár felújítására. Viszont mivel a település idén a kulturális minisztérium kisebb támogatásai révén már pénzhez jutott, így a komplex felújításra majd csak a következő körben pályázhat, aminek a kiírása előreláthatólag már koraősszel megjelenik a tárca honlapján.

Ami pedig a galántai helyzett illeti, az államtitkár megjegyezte, bár sokak szerint az ottani „önkormányzat nem egy matyóhímzés, de ennek nem eshet áldozatul az egyik - a szlovákiai magyarok számára - legfontosabb műemlék Dél-Szlovákiában.”

Rigó hozzátette, közel félmilliós támogatást nyújtanak a délkeleti torony felújítására, nagyon komoly pénzügyi és teljesítési feltételeket szabva. Például "a kastélyt meg kell nyitni a látogatók előtt három éven belül. Így nemcsak a kulturális örökségünket óvjuk meg, hanem egy komoly idegenforgalmi pontot erősítünk, amiből a helyi vállalkozók is profitálnak.” - fejtette ki a Híd politikusa.

A város történelmében jelentős szerepet játszott a mátyusföldi főnemesi családok egyik legismertebbike, az Esterházy-család, amely hosszú évekig hatott Galánta életére. Az Esterházyak a városban két kastélyt is birtokoltak, egy neogótikust és egy reneszánszat. A pályázat, amely a “Galánta az évszázadok spirálján” nevet viseli, a felújítás mellett egy helytörténeti kiállítás létrehozásával is számol a délkeleti toronyban. Így a felujítás után újra látogatható lesz a kastély tornya.

Galánta városvezetését erős kritikák érték az elmúlt években. A polgármester és a képviselőtestület között állandó harc folyik. Pár hete a város vezetőjét, Peter Paškát, első fokon elítélték éppen egy kastélyt érintő közbeszerzés miatt, aki erre fellebbezést nyújtott be. Egyelőre nem tudni, mi lesz a per végkifejlete, ahogy azt sem, hogy indul-e Paška az idei önkormányzati választásokon novemberben.

Szlovákiában a műemlékekkel kapcsolatos beruházásokat a kulturális minisztérium „Újítsuk fel otthonunkat“ pályázati programjából támogatják. Idén mintegy 5 millió eurót ítélt oda a szaktárca a kiemelten jelentős műemlékek komplex felújítására. Ezek között a szerepel a galántai Esterházy-kastély 455 ezer eurós támogatása. Tavaly a komáromi erőd kapott félmillió euró feletti támogatást az épület tetőszerkezetének megmentésére.

para/sp