Újabb esetekben mutatták ki az omikront Szlovákiában

2022. január 3. - 14:31 | Belföld

Újabb kilenc személy szervezetében mutatták ki a koronavírus omikron variánsát, közülük öten nincsenek beoltva, míg négyen a vakcina két adagját kapták meg – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal.

Újabb esetekben mutatták ki az omikront Szlovákiában
Fotó: TASR/AP

Laboratóriumi módon így már 20 esetben mutatták ki az omikron variánst Szlovákiában.

Ján Mikas tiszti főorvos szerint az új esetek közül két személynél igazoltak utazói anamnézist, öten olyan személlyel voltak kapcsolatban, akinél szekvenálás útján már korábban kimutatták a vírusmutációt. Két esetben még nem fejeződött be a járványügyi vizsgálat.

Mikas szerint a legtöbb esetben könnyű lefolyással jelentkezett a fertőzés, míg egy személynél nem jelentkeztek tünetek. Három oltatlan személynél közepesen súlyos lefolyással jelentkezett a fertőzés. A leggyakoribb tünet a köhögés, a gyengeség, a fáradékonyság, az ízületi fájdalom, a szédülés, a nátha és a hasmenés volt.

A variáns tulajdonságaira való tekintettel, valamint, hogy utazói anamnézissel nem rendelkezőknél is jelentkezett a variáns, a Közegészségügyi Hivatal azt feltételezi, hogy az omikron reális felbukkanása a populációban magasabb, mint amit a szekvenálás eredményei mutatnak.

„Erősen ajánljuk az embereknek, hogy oltassák be magukat Covid-19 ellen, illetve vegyék fel az erősítő adagot a javasolt időben. Az oltással jelentősen csökken a Covid-19 súlyos lefolyásának a kockázata” – tette hozzá Mikas.


(TASR/para)