Újabb európai országban találtak majomhimlővel fertőzöttet – mi a helyzet Szlovákiában?

2022. május 24. - 12:18 | Belföld

Regisztrálták a majomhimlővel fertőzött első beteget Szlovéniában, a férfi Kanári-szigeteki nyaralásáról tért haza - közölte a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) kedden.

Újabb európai országban találtak majomhimlővel fertőzöttet – mi a helyzet Szlovákiában?
Fotó: TASR - illusztráció

Mario Fafangel, a NIJZ járványügyi központjának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a beteg állapota stabil, a tünetek hazatérése után jelentkeztek nála. A betegség járványügyi szempontból könnyebben kezelhető, mint a koronavírus - hangsúlyozta.

Rámutatott: nem új vírusról van szó, a legfrissebb adatok szerint 16 országban vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzötteket az elmúlt időszakban. Hozzátette, hogy a szlovéniai esetet is jelentették a nemzetközi intézményeknek.

Fafangel közlése szerint azon is dolgoznak, hogy a fertőzés ne terjedjen át másokra. Figyelniük kell a tünetek megjelenésére, különösen a lázra. Ami a lakosságot illeti, a terjedés kockázata alacsony - értékelte.

Szlovákiában még csak gyanús eset sincs

A szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) hétfőn közölte, hogy Szlovákiában még nem regisztrálták a fertőzést egyetlen esetben sem, a gyanúja sem áll fenn senkinél. A hivatal közölte, intenzíven figyelik a helyzet alakulását a fertőzés kapcsán Európában.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene.

A Közegészségügyi Hivatal szakértője, Júlia Adamčíková a megbetegedés kapcsán közölte, a fertőzöttel való hosszabb és intenzívebb kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy a másik félnél is kialakuljon a betegség. A lappangási idő általában 6-16 nap, de akár 5-21 nap is lehet.

A szomszédos Ausztria hétfőn megerősítette, hogy regisztráltak majomhimlő-fertőzéses esetet. Az európai országok közül például Németországban, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is megjelent már a vírus, az Afrikán kívüli esetek azonban az ÚVZ szerint ritkák voltak.


(MTI/TASR)