Újabb fegyver a szélsőségesség ellen: a törvénymódosítás által bővül a rendőrök jogköre

2022. május 15. - 07:58 | Belföld

Egy új törvénymódosítás értelmében a rendőröknek operatív ellenőrzés keretében lehetőségük lesz, hogy lehallgassák azokat a személyeket, akiknél felmerül a megalapozott gyanú, hogy szélsőséges tevékenységet folytatnak.

Újabb fegyver a szélsőségesség ellen: a törvénymódosítás által bővül a rendőrök jogköre
Fotó: TASR - illusztráció

A Marián Kotleba elítélése mögött álló ügyész üdvözli a törvénymódosítást és a belügyminiszterrel együtt eredményesebb nyomozásokra számít. Az extrémizmus-szakértő is előnyösnek tartja a módosítást, de egyúttal felhívta a figyelmet, fontos, hogy azzal ne éljenek vissza politikai harcokban - mutatott rá a TV Noviny.

Az elmúlt időszakban a rendőrök a megszokottnál intenzívebben kénytelenek küzdeni a szélsőséges megnyilvánulások ellen, elsősorban a közösségi oldalakon, a büntetőjog azonban gyakran hiányos a szélsőséges tartalmakat megosztókra vonatkozóan.

Ezidáig ha a rendőrség kiszúrta, hogy valaki Adolf Hitlerről vagy Jozef Tisóról oszt meg tartalmakat, elég volt azt mondani, hogy érdeklődik a történelem után, a rendőröknek pedig más bizonyítékuk nem volt, így nem is indíthattak büntetőeljárást. Az esetleges lehallgatások viszont már alapként szolgálhatnak majd az eljárások elindítása előtt.

„Ha például az elkövető külsőleg próbálja igazolni a feddhetetlenségét, aki ellen indokolatlanul indult eljárás, a lehallgatások feltárhatják valódi szándékát, pl. kivel kommunikál, hogyan fejezi ki magát az érintett kérdésekben, milyen megfogalmazásokat választ, miként gondolkodik és így tovább” – mondja Tomáš Honz, a Milan Mazurek és Marian Kotleba meggyanúsítása mögött álló ügyész.

A rendőrség eddig csak az eljárás elindítása után tudott lehallgatni, annak megkezdéséhez más bizonyítékokra volt szüksége. Hogy a rendőrségi törvény módosítása hatékony fegyvernek bizonyul-e a szélsőségek elleni harcban, az a gyakorlatban dől majd el.


(tvnoviny.sk)