Újabb Föld mellett elhaladó aszteroidát azonosítottak

2020. március 3. - 16:09 | Tech

Kínai csillagászok felfedeztek egy új aszteroidát, amely várhatóan május elején fog elhaladni a Föld közelében.

A 2020 DM4 jelű kisbolygót a kínai tudományos akadémia földközeli objektumokat kutató teleszkópjával fedezték fel február 26-án a kelet-kínai Csiangszu tartományban lévő hszüji Bíborhegyi Obszervatóriumban (PMO).

"A 20202 DM4 közelít a Földhöz. Számításaink szerint mintegy 7,35 millió kilométerre fogja megközelíteni bolygónkat. Ez egy potenciális veszély, de nem kell aggódni miatta" - közölte Csao Haj-pin, az obszervatórium kutatócsoportjának a vezetője.

Az Oroszlán-csillagképet tanulmányozták február 26-án éjszaka a kutatók, amikor egy homályos mozgó objektumot fedeztek fel, amelynek sebessége jelentősen eltért egy tipikus aszteroidáétól.

Jelentették felfedezésüket a Nemzetközi Csillagász Társaság Kisbolygó Központjának (MPC) és megosztották az információkat más országokkal. Ezután 11 teleszkóp szerte a világból együtt követte és figyelte meg az aszteroidát.

A globális megfigyelési adatok szerint a csillagászok meghatározták a 2020 DM4 pályáját, és az MPC bejelentette egy potencionálisan veszélyt jelentő aszteroida felfedezését.

Kína két éve csatlakozott a nemzetközi aszteroida figyelmeztető hálózathoz. A PMO Kína saját földközeli objektumokat figyelő, figyelmeztető hálózat létrehozására törekszik. Ehhez azonban nagyobb teleszkópokat kell építeni Kínában, hogy fontosabb szerepet játszhasson a nemzetközi aszteroida megfigyelő és korai figyelmeztető rendszerben - közölte Csao.


MTI