Újabb halálbüntetést hajtottak végre Fehéroroszországban

Fehéroroszországban végrehajtottak legalább egy újabb halálbüntetést - közölte hétfőn a Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet szóvivője, hozzátéve, hogy a hatóságok eddigi gyakorlatából ítélve valószínűleg kivégezték ugyanannak a gyilkossági ügynek egy másik halálraítéltjét is.

Andrej Poluda emberi jogi ügyvéd az eset kapcsán megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy Fehéroroszország egyfelől próbálja európai országként feltüntetni magát - ezt mutatja a pénteken kezdődő második Európa Játékok eseménye is -, ugyanakkor nem osztozik az emberi jogokra vonatkozó értékekben, és Európában utolsó országként máig alkalmazza a halálbüntetést.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az újabb halálbüntetés végrehajtását. Az esetről a fehéroroszországi hatóságok nem közöltek hivatalos információt.

Az autokratikus vezetésű Fehéroroszország az utolsó európai ország, ahol még van halálbüntetés. Legutóbb idén januárban végeztek ki valakit. A Szovjetunió egykori tagköztársaságában a legnagyobb titokban hajtják végre a kivégzéseket, tarkólövéssel. A holttestet nem adják át a családnak, és eltemetésének helyéről sem adnak tájékoztatást.

Fehéroroszország lesz a házigazdája a június 21-én kezdődő II. Európa Játékoknak, amelyen 15 sportág 199 versenyszámában hirdetnek győztest. A június 30-ig tartó eseményt Minszkben rendezik meg.

Az Európai Unió gyakran bírálja Minszket a halálbüntetés miatt. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető korábban arra hivatkozott, hogy azért nem törölheti a kivégzést az igazságszolgáltatás eszköztárából, mert annak alkalmazását a lakosság 80,5 százaléka támogatta egy 1996-os népszavazáson.


MTI