Újabb három kórház jelentett be egy szomorú hírt a műtétekkel kapcsolatban

2022. november 25. - 15:39 | Belföld

Az érsekújvári után, újabb három kórház jelentett be rossz hírt a műtétekkel kapcsolatban.

Újabb három kórház jelentett be egy szomorú hírt a műtétekkel kapcsolatban
Pozsonyi Egyetemi Kórház (TASR)

A Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB), Szlovákia legnagyobb kórháza december 1-jétől nem rendel be betegeket tervezett műtétre. Az egészségügyi intézmény fokozatosan tájékoztatja a pácienseket a korlátozásáról. Az információt Eva Kliská, a kórház szóvivője erősítette meg a TASR hírügynökségnek.

Kliská szerint a kórház megkezdte a betegek tájékoztatását arra az esetre, ha nincs megállapodás a kormány és az Orvos Szakszervezeti Szövetség között, és az orvosok nem vonják vissza felmondásukat.

A kórház jelenleg is teljes körű egészségügyi ellátást biztosít, de tervezett műtétekre december 1-től már nem rendel. „Naponta (munkanapokon) körülbelül 160 beteget operálunk meg, ebből körülbelül 130 tervezett beavatkozás. Ez azt jelenti, hogy öt nap alatt hozzávetőleg 650 tervezett műtétet halasztanak el így" - magyarázta a szóvivő.

Az UNB eddig 477 felmondást regisztrált. „Ez 31-gyel kevesebb, mint a tömeges elbocsátások idejében regisztráltunk. Ez azt jelenti, hogy már 31 orvos visszavonta felmondását” – magyarázta Kliská. Az UNB több alternatívát is készített a kórházak krízisműködésére, de arra figyelmeztet, hogy több mint 470 orvos távozása esetén nehéz lesz a szolgáltatások összeállítása. "Ilyen esetben például csak akut állapotok esetén futna a műtét" - magyarázta a szóvivő.

December 1-től az eperjesi (Prešov) J. A. Reiman Egyetemi Kórház sem fogad betegeket tervezett műtétekre.

"Jelenleg még teljes körű egészségügyi ellátást biztosítunk, de december 1-je után már nem rendelünk betegeket műtétre"- mondta az eperjesi kórház szóvivője.

Az eperjesi kórházban 472 orvosból 144 adták be a felmondásukat, emellett néhány orvos decemberre fokozatosan megszünteti szolgálatát az intézményi sürgősségi ügyeletben, a mai napon 59-re nőtt azon orvosok száma akik ezt már bejelentették.

A Nagyszombati Egyetemi Kórház pedig korlátozza azon betegek tervezett műtéteit, akiknél várható, hogy december 1-je után is kórházban maradnak.

A kórház szerint az orvosok nem vonják vissza a felmondásukat, ellenkezőleg, újabb néggyel bővült. 310 orvosból 104 adta be a felmondását.

Frissítés: A tervezett műtétekre december 1-től már a poprádi kórház sem rendel.


(TASR)