Újabb három nappal elhalasztotta Mars-missziója indítását az Egyesült Arab Emírségek

2020. július 17. - 12:29 | Tech

jabb három nappal elhalasztotta Mars-missziója péntekre tervezett indítását az Egyesült Arab Emírségek az időjárási körülmények miatt. Az Amal (Remény) nevű szonda legkorábban hétfőn indulhat útnak - közölték a Twitteren.

Újabb három nappal elhalasztotta Mars-missziója indítását az Egyesült Arab Emírségek
Fotó: MBRSC

A szondát az eredeti tervek szerint szerdán, majd azt elhalasztva pénteken lőtték volna ki az űrbe a japán Tanegasima űrközpontból, hogy megkezdje hét hónapos útját a vörös bolygó felé, ahol a Mars körül keringve tanulmányozza a légkörét és adatokat küld a Földre.

Jelenleg nyolc aktív misszió foglalkozik a Mars megismerésével, Kína és az Egyesült Államok is küld egy-egy missziót a vörös bolygóhoz. A hétfői indulással az arab világ első bolygóközi missziója veszi kezdetét. Az űrhajó, amely a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült, éppen abban az évben érkezik meg a Marshoz, amikor az Emírségek alapítása 50. évfordulóját ünnepeli.

A Dubajból irányított űrállomás a Mars körül keringve 22 ezer és 44 ezer kilométeres magasságban a bolygó légkörét tanulmányozza, és megfigyeli az éghajlatváltozásokat.

MTI