Újabb határozatot fogadott el a parlament az isztambuli egyezmény ellen - Ki érti ezt?

2019. november 28. - 16:32 | Belföld

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elutasítja, hogy Szlovákiát uniós határozatok és intézkedések kössék az isztambuli egyezményhez.

Azt sem támogatja, hogy az EU mindenféle korlátozások nélkül csatlakozzon ehhez az egyezményhez. A parlament csütörtökön fogadta el az SNS képviselői által benyújtott határozatot.

A parlament arra is felkérte a kormányt, hogy az elfogadott határozattal összhangban lépjen fel az uniós intézményekkel és az Európa Tanáccsal szemben annak érdekében, hogy az isztambuli egyezség semmilyen hatással ne legyen a szlovák jogrendre.

A kabinetnek haladéktalanul tájékoztatnia kell az európai intézményeket erről a határozatról.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa idén márciusban kérte fel a kormányt, hogy állítsa le az isztambuli egyezmény (az Európa Tanács egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról) ratifikációjához vezető folyamatot. Az akkor elfogadott határozat értelmében Szlovákia nem válik a szerződés részesévé.

A képviselők szerint biztosítani kell azt is, hogy Szlovákiát az uniós határozatok és intézkedések se kössék az isztambuli egyezményhez.

TASR