Újabb határt léptek át az árak Szlovákiában, több mint húsz éve most a leggyorsabb a drágulás

2022. május 13. - 10:37 | Belföld

Áprilisban 11,8 százalékra nőtt az infláció évközi viszonylatban, amihez mind a 12 megfigyelt szektorban történő árnövekedés hozzájárult. A fogyasztói árak már 15 egymást követő hónapja nőnek, az infláció évközi értéke pedig 2000 júniusa óta a legmagasabb – tájékoztatott pénteken a Statisztikai Hivatal.

Újabb határt léptek át az árak Szlovákiában, több mint húsz éve most a leggyorsabb a drágulás
Fotó: TASR

Az infláció évközi értékének jelenlegi szintje az egyre növekvő élelmiszer-, üzemanyag és energiaáraknak köszönhető. Az árak viszont más tételeknél is emelkedtek, a 12 szektor (háztartások kiadási csoportjai) több mint felénél 7 százalékot meghaladó éves növekedést jegyeztek fel.

Az élelmiszerár évközi viszonylatban 14,3 százalékkal nőtt. Az infláció nagyságára évközi viszonylatban a kenyér és gabonafélék 16,4 százalékkal, az olajok és zsírok 29,8 százalékkal, valamint a zöldségfélék 26,2 százalékkal történő drágulása volt a legnagyobb hatással. A háztartási kiadásokban jelentősebb részarányt képviselő tételek közül a jelenlegi számokhoz hozzájárult a tej, a sajt és a tojás 13 százalékos, illetve a hús 12 százalékos drágulása. Az alkoholmentes italok terén a kávé, a tea, a kakaó, az ásványvizek, az üdítők és a gyümölcslevek ára is nőtt.

A szlovákiai háztartások kiadásainak legnagyobb részét a lakhatással kapcsolatos költségek képezik, miközben ennek növekedése áprilisban 15,7 százalékos volt. Éves összevetésben növekedést jegyeztek fel a bérleti díjak (19,7 százalék) és a lakhatósággal kapcsolatos szolgáltatások (19,2 százalék) terén is. Az energia (villany és gáz) esetében a januári szabályozott hálózati iparágakon belüli árkorrekciók hatása még mindig érezhető. Áprilisban a háztartások még a hőenergiához és a szilárd tüzelőanyagokhoz is hozzáfizettek.

Eva Sádovská, a Wood and Company elemzője szerint Szlovákiában az emberek az élelmiszerre és a lakhatásra fordítják a legtöbbet a családi költségvetésből. Az élelmiszer átlagosan a költségek ötödét teszik ki, míg a lakhatás esetében az összes kiadás negyedéről van szó.


(pravda.sk)