Újabb híd épül Magyarország és Szlovákia között

2022. március 11. - 13:57 | Régió

Újabb Ipoly-híd épül jövő év végéig Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon Ipolyvarbónál.

Újabb híd épül Magyarország és Szlovákia között
Fotó: MTI/Komka Péter

Ezt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter jelentette be pénteken.

A tárcavezető az Európai Unió társfinanszírozásával 2,3 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés alapkőletételén kiemelte: "újabb fejezetet írunk bele a Magyarország és Szlovákia együttműködésének sikertörténetéről szóló könyvbe".

Aláhúzta: "magyarok és szlovákok joggal lehetünk büszkék arra, hogy az Ukrajnából érkező menekültek százezreinek adunk menedéket országainkban, ezzel biztosítva számukra a nyugalmat és a békét. Elismerés a szlovák hatóságoknak, egyházi szervezeteknek, és önkénteseknek azért a fantasztikus munkáért, amit a magyarországi társaikhoz hasonlóan végeznek annak érdekében, hogy ellássák az Ukrajnából érkezőket."

Beszédében aláhúzta, hogy a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik a nyugalom és a béke jelentősége, amiért szerinte mindkét fél sokat tett az elmúlt években. Ugyanis korábban komoly nehézségek gátolták a jó viszonyt, de megszületett az elhatározás, hogy közös sikertörténetek építésével megteremtik a kölcsönös bizalom alapját, így mára a kétoldalú kapcsolat nyugodt és kiegyensúlyozott - mondta.

Erre példaként hozta fel, hogy a kétoldalú kereskedelem tavaly, 27 százalékos növekedéssel, elérte a 13 milliárd eurót, és ezzel rekordot döntött. Ennek kapcsán kiemelte, hogy Szlovákia mára hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnerévé és a magyar tőke egyik legfőbb célországává vált. Magyarországon pedig hétszáz szlovák tulajdonú cég több mint ötezer embernek ad munkát.

"Mi, magyarok és szlovákok a békében vagyunk érdekeltek, azt szeretnénk, ha ebben a térségben minél előbb béke lenne, és a magunk eszközeivel mindent meg is teszünk ennek érdekében" - szögezte le.


(MTI)