Újabb hőmérsékleti csúcsokkal és a bozóttüzek továbbterjedésével számol Ausztrália

2019. december 28. - 14:26 | Külföld

Újabb hőmérsékleti csúcsokra és a bozóttüzek továbbterjedésére készült szombaton Ausztrália, főleg annak keleti partvidéke.

Újabb hőmérsékleti csúcsokkal és a bozóttüzek továbbterjedésével számol Ausztrália
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az ország fővárosában, Canberrában is megemelték súlyosra a katasztrófaveszélyt a bozóttüzek miatt. Az utóbbi napokban valamennyire enyhült a hőség a korábbi hőmérsékleti csúcsok után, de hétfőtől újabb hőhullámra kell számítani, a legnagyobb városban, Sydneyben akár 43 Celsius-fok is lehet majd a meteorológiai intézet előrejelzése szerint.

Új-Dél-Wales államban, amelynek a fővárosa Sydney, még mindig mintegy 70 bozóttűz pusztít, és ezek közül 30 kontroll nélkül - közölte a tűzoltóság.

Csak ebben az államban 34 ezer négyzetkilométernyi - Belgium nagyságú - terület égett le, csaknem ezer lakóház megsemmisült, és kilenc ember életét vesztette a tüzekben vagy velük összefüggésben. Az egész országban 50 ezer négyzetkilométernyi terület pusztult el.

Sussan Ley ausztrál környezetvédelmi miniszter az ABC ausztrál tévének nyilatkozva azt mondta: félő, hogy akár több ezer koala elpusztult Sydneytől északra, mert a hatóságok becslése alapján a koalák Új-Dél-Wales északi-középső partvidékén elterülő élőhelye 30 százalékban leégett. Ezen a területen mintegy 28 ezer koala élt azelőtt.

(MTI)

Címkék: bozóttűz, ausztrália