Újabb járásokban lépett érvénybe a vörös fázis, szigorúbb intézkedéseket vezetnek be

2020. szeptember 11. - 15:30 | Régió

Már kilenc járásban állították vörös jelzésre a COVID-szemafort - jelentette be pénteken Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Újabb járásokban lépett érvénybe a vörös fázis, szigorúbb intézkedéseket vezetnek be
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteki bejelentése szerint Pozsony négy járása mellett a Nyitrai, a Tvrdošíni, a Nagymihályi és a Stará Ľubovňa-i járásban lépett érvénybe a vörös fázis.

Narancssárga jelzés van érvényben az alábbi járásokban: Szenc, Bazin, Malacky, Liptószentmiklós, Vágsellye, Érsekújvár, Vágbeszterce (Považská Bystrica), Púchov, Eperjes, Sabinov, Trencsén, Vranov nad Topľou.

Krajčí szerint előfordulhat, hogy Szlovákia vörös listára helyezi Magyarországot, ugyanis déli szomszédunknál egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet. Csehország viszont felkerült a vörös listára. A járványügyi bizottság továbbá javasolta a központi válságstábnak az ukrán határ lezárását. Kevésbé kockázatos ország lett Svédország, Bulgária és Kanada.

Jövő hét szerdától (szeptember 16.) az ország egész területén betiltják a tömegrendezvényeket a hotelekben és a közétkeztetést biztosító éttermekben – kivételt képeznek az esküvők és a halotti torok.

Krajčí szerint megmutatkozott, hogy több lokális gócpont alakult ki a családi ünnepségek miatt, ezért korlátozzák a résztvevők számát. „Ha már esküvőt szerveznek, akkor valóban csak szűk családi körben tegyék” – mondta az egészségügyi miniszter, majd hozzátette: október 1-től legfeljebb 30 személy vehet részt az esküvőkön.

A járásokban, amelyekben zöld jelzés van érvényben, október 1-től a kültéri tömegrendezvényeken maximálisan 200 személy vehet részt, a beltériken pedig 100. A narancssárga jelzésű járások esetében beltéren 100, kültéren pedig 50 fő a maximálisan megengedett.

A járványügyi bizottság továbbá legalább szeptember végéig meghosszabbította a kötelező maszkviselést a felső tagozatos alapiskolások számára. Emellett fokozottan javasolják, hogy az alsó tagozatos diákok is viseljék a védőeszközt.

A narancssárga és vörös jelzésű járásokban a bizottság javasolja a látogatási tilalom bevezetését a szociális otthonokban, illetve nem javasolják a családi ünnepségek szervezését. Az időseknek javasolják, hogy oltassák be magukat influenza és pneumococcus okozta betegségek ellen.

„Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Szlovákia állampolgárainak azért, hogy milyen bravúrosan sikerült megbirkózniuk az első hullámmal. Fegyelmezettek voltak, és a csatát így az első hullám idején többé-kevésbé megnyertük” – közölte a tárcavezető. Ugyanakkor hangsúlyozta: amíg nincs vakcina, addig a koronavírus gyorsabb terjedését segíti elő, ha valahol sokan gyűlnek össze, vagy ha az emberek szoros kapcsolatban vannak egymással. A központi válságstáb ülését hétfőre hívják össze.

Szerinte az új koronavírus-fertőzöttek egyharmada külföldről hozta be a betegséget. A fertőzöttek másik harmada valamely kockázatosnak minősített tevékenység miatt kapja el a betegséget. A többiek pedig úgy betegszenek meg, hogy az első vagy a másik csoport tagjaival kerülnek kapcsolatba.


-para-