Újabb járvány veszélyére figyelmeztet a WHO elnöke

2023. május 26. - 09:48 | Tech

A TN.Nova portál arról tájékoztat, hogy a világnak hamarosan újabb járvánnyal kell szembenéznie. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedros Adhanom Ghebrevesus szerint ez a járvány még a Covid-19-nél is veszélyesebb lehet. Éppen ezért mindenkit felszólított, hogy időben készüljön rá fel.

Újabb járvány veszélyére figyelmeztet a WHO elnöke
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ghebrevesus aláhúzta, hogy a globális egészségügyi válság megszűnése nem jelenti azt, hogy a koronavírus ne jelentene továbbra is fenyegetést.

„Fennáll annak a veszélye, hogy egy másik változat felbukkan, ami a betegségek és a halálesetek megugrását okozza“ – mondta. „Amikor a következő járvány kopogtat az ajtónkon – és lesz ilyen –, készen kell állnunk arra, hogy határozottan, kollektíven és helyesen reagáljunk. Készen kell állnunk. Ha mi nem tesszük meg a szükséges változtatásokat, akkor ki fogja megtenni? És ha most nem tesszük meg, akkor mikor?” – szögezte le a WHO vezetője.

Maria Van Kerkhove, a WHO COVID-19-ért felelős műszaki igazgatója elmondta, hogy az XBB-alvariánsok mára világszerte elterjedtek. Ezek az alváltozatok könnyebben terjednek, és kimutatták, hogy elkerülik az emberi immunitást. Ez azt jelenti, hogy az emberek újra megfertőződhetnek annak ellenére, hogy megkapták az oltást, vagy korábban felépültek a fertőzésből.

Van Kerkhove a koronavírus fokozott felügyeletét szorgalmazta teszteléssel, „hogy magát a koronavírust is nyomon tudjuk követni, és megérthessük, mit jelentenek valójában ezek a mutációk”.

(startitup.sk)

Címkék: WHO, járvány, fenyegetés