Újabb kamatemelésre kell készülniük, akiknek jelzáloghitelük van

2022. március 23. - 09:58 | Belföld

Néhány héttel a kamatemelések első köre után bizonyos bankok ismét emelhetik a jelzáloghitelek kamatait.

Újabb kamatemelésre kell készülniük, akiknek jelzáloghitelük van
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az elemzők figyelmeztetnek, hogy ez a tendencia folytatódni fog, és feltételezhetően a kamatok akár három százalékra is felkúszhatnak bizonyos kamatrögzítések esetén – mutatott rá Tvnoviny.sk.

A VÚB bank február közepén jelentette be, hogy március 7-től emeli a jelzáloghiteleinek kamatait. A ČSOB, a Szlovák Takarékpénztár (SLSP), nem sokkal később pedig az UniCredit Bank is jelezte ugyanezt.

Juraj Barta, a Szlovák Takarékpénztár igazgatótanácsának tagja elmondta, a kamatemeléssel a piaci helyzetre kénytelenek reagálni. „Mérsékelt emelésről van szó, a kamatok továbbra is aránylag alacsonyak és kedvezőek“ – jegyezte meg, hozzátéve, csak visszatérünk egyfajta normális kerékvágásba ezen a téren, évek óta ugyanis Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb voltak a hitelek kamatai.

Egyelőre tehát csak „néhány euróval“ nőtt a törlesztőrészlet a kamatemelés által, tény azonban, hogy az elemzők és a bankok is emlegetik, hogy újabb kamatemelés várható.

„Ha nem változik lényegesen a piaci helyzet, nem ez az utolsó kamatemelés ebben az évben. Jelenleg pedig semmi sem utal arra, hogy ez megfordulhat“ – mondta Barta.

A bankok megerősítették, hogy az elmúlt hetekben az ügyfelek elsősorban a hosszabb kamatrögzítést (fixácia) részesítették előnyben az emelkedő kamatok miatt.

A Tvnoviny infografikán szemlélteti, hogy 100 ezer eurós jelzáloghitel esetén, amelyet 25 évig törlesztenek, 1 százalékos kamattal a havi törlesztőrészlet jelenleg 376 euró körül mozog. Amennyiben a kamat 1,5 százalékra emelkedne, a havi törlesztőrészlet 23 euróval nőne, ha pedig 2 százalékos lenne a kamat, havonta 47 euróval kellene többet fizetni.

(tvnoviny.sk)