Újabb képviselő távozik a Hídtól, ő is csatlakozhat Drucker pártjához!

2019. október 30. - 09:53 | Belföld

Nemrégiben Cséfalvay Katalin és Martin Fedor távozott a Híd parlamenti frakciójából. Ők eredetileg a Sieťtől érkeztek a frakcióhoz és nem lettek a párt tagjai. Peter Kresák viszont a Híd listáján jutott be a parlamentbe, és most szintén elhagyta a frakciót - értesült az Aktuality.sk.

Újabb képviselő távozik a Hídtól, ő is csatlakozhat Drucker pártjához!
Peter Kresák (Fotó: SITA)

A portál egyúttal jól értesült forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Cséfalvayhoz és Fedorhoz hasonlóan Kresák is csatlakozhat a Tomáš Drucker exminiszter (egészségügy/belügy) újonnan alapított pártjához, a Dobrá voľbához.

Kedden este azonban ezzel kapcsolatban Kresák még nem kívánt nyilatkozni, annyit közölt, hogy informálni fog, ha aktuális lesz a cselekmény.

Peter Kresák a Híd elnökét erről a szándékáról tegnap tájékoztatta. A képviselő bejelentése nem okozott meglepetést, hiszen a napokban részt vett az egyik újonnan alakuló párt, a Dobrá voľba közgyűlésén. Az időzítés arra enged következtetni, hogy ő is beáll azok közé a politikai turisták közé, akik már korábban landoltak a szombaton megalakult pártban.

Peter Kresák számára a Dobrá voľba adott esetben a harmadik párt lehet, melynek színeiben feltűnik. A 2000-es évek elején a Rudolf Schuster exállamfő által alapított SOP párt képviselője volt. Azt a korszakot követően 2016-ban tért vissza a politikába a Híd színeiben.

Kresák alkotmányjogi szakértőnek számít, dolgozott az Alkotmánybíróságon, és részt vett a Szlovák Alkotmány 2000-2001-es széleskörű módosításában. Úgyszintén egyik beterjesztője volt az ún. Mečiar-amnesztiák eltörlését célzó képviselői indítványnak.

Kresák távozásával a kormánykoalíciónak már csak 73 képviselője marad, továbbra is számolhat viszont a Sme rodinából távozott három képviselő szavazatával, és időnként besegít a Marian Kotleba-féle ĽSNS is.

(Aktuality.sk)