Újabb két hónapot csúszik és drágul a Dunaszerdahelyi Járásbíróság felújítása

2019. április 12. - 13:22 | Régió

Ha nem jön közbe semmi, április végére elkészülhet. Ezt tartalmazza a rekonstrukciós munkálatokról szóló szerződés negyedik függeléke.

Újabb két hónapot csúszik és drágul a Dunaszerdahelyi Járásbíróság felújítása
Fotó: Paraméter

Legutóbb januárban írtunk róla, hogy a Dunaszerdahelyi Járásbíróság régi épülete teljes körű rekonstrukción esik át, melynek költsége meghaladja a 700 ezer eurót. A kivitelező az érsekújvári Prospect s.r.o. mellyel a bíróság már négy szerződéskiegészítést kötött. Ezek közül az első kettő nem jelentett költségnövekedést, a harmadik viszont már igen. Ekkor az eredeti 715 ezerről kb. 25 ezer euróval, 741 ezerre nőttek a költségek előre nem látható problémák felmerülése, illetve a bíróság által időközben támasztott további kérések nyomán.

A munkálatokat ez 77 nappal hosszabbította meg az eredeti, december közepén lejáró határidőhöz képest. Ezzel tulajdonképpen március első hetének végére kellett volna végezniük, csakhogy felmerültek újabb problémák, melyeket egy negyedik szerződéskiegészítésben részleteztek. A problémák javarészt a bíróság épületének tetőszerkezetét érintették, a függelék szerint az eredeti feltételezésekhez képest rendkívüli módon, 25-ről 400 méterre nőtt a rossz állapotban lévő szarufák és tartógerendák mennyisége, a bevont statikus szerint pedig mindegyiket ki kellett cserélni, némelyiknél a zsaluzást is helyre kellett állítani. A hideg téli hónapok miatt nem tudtak dolgozni az épület homlokzatán sem, összességében pedig a függelék szerint újabb 54 nappal szükséges meghosszabbítani a rekonstrukció befejezésének határidejét.

Ez bő két hét múlva jár le, április 30-án, miközben a költségeket újabb 18 671 euróval megemeli, ami ezáltal már megközelíti a 760 ezer eurót.

Érdeklődtünk a nagyszombati kerületi bíróságok szóvivőjénél az üggyel kapcsolatban, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Korábban már írtunk róla, hogy a felújítás magába foglalja a tető-, az ablak-, az eddigi belső famennyezet, illetve a padló cseréjét, a szigetelés és az esővízelvezetés megoldását, a vezetékek és a légtechnika modernizálását. A beltér felújításával nő az irodák száma, mégpedig az egyes meglévő helyiségek funkciójának átalakításával. Létrejön egy újabb tárgyalóterem is.

A járásbíróság régi épületének felújítása folytatása annak a beruházásnak, amely 2014-ben indult, amikor egy új épületrészt csatoltak a régi bírósághoz. Annak a kivitelezője a galántai AVA-Stav volt, az új épületet 2016-ban adták át, a teljes projekt költsége pedig hozzávetőlegesen 1,4 millió eurót tett ki.

(SzT)