Újabb kisebbséget ismertek el hivatalosan Szlovákiában, közel 70 éve élnek nálunk

2023. június 7. - 12:56 | Belföld

A vietnami közösség lett a 14. hivatalosan is elismert kisebbség Szlovákiában. A státusz megítélését a kormány hagyta jóvá a szerdai ülésén.

Újabb kisebbséget ismertek el hivatalosan Szlovákiában, közel 70 éve élnek nálunk
Illusztráció (Fotó: TASR)

A döntéshozatalkor a kabinet figyelembe vette a kormány az Emberi Jogi és Nemzeti Kisebbségek Tanácsának ajánlását, amely a Szlovák Tudományos Akadémia Etnológiai és Társadalmi Antropológiai Intézetének szakértői véleménye alapján javasolta a státusz megítélését.

Az értékelés szerzői elismerik a vietnami közösség kérésének jogosságát és relevanciáját. „Teljesítik a létszámkritériumot, közel 70 éve élnek Szlovákiában, és jelenleg a harmadik generáció jön létre, amely teljes mértékben beilleszkedett a társadalomba” – áll a véleményezésben.

Tekintettel arra, hogy jelenleg nincs formális rendszere a nemzeti kisebbségek hivatalos elismerésének, a kormány határozat által sorolta be a vietnami közösséget a hivatalosan elismertek közé azzal, hogy képviselőit besorolta a kormány Emberi Jogi és Nemzeti Kisebbségek Tanácsának nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottságába.

Legutóbb, 2010-ben hasonló módon jártak el a Szlovákiában élő szerb kisebbség esetében is.

A vietnami kisebbség jogosult lesz arra, hogy igényelje a nemzeti kisebbségek kultúráját támogató alap anyagi forrásait. A 2021-es népszámlálás során Szlovákiában 2793-an vallották magukat vietnami nemzetiségűnek, 489-en pedig további nemzetiségként jelölték meg.


TASR/para